Na enkele jaren als testrijder, maakt Alexander Rossi als alles goed gaat zondag eindelijk zijn racedebuut. Hij baalt er dan ook van dat hij zijn eerste ‘echte’ weekend met een crash is begonnen.

“Het is spijtig dat een kleine fout nu een verder zeer positieve eerste dag overschaduwt”, sipt de Amerikaan nog even na, waarmee de Manor-coureur erkent dat zijn crash in de eerste vrije training aan hemzelf toe te schrijven is. Rossi zit echter ‘niet te zeer in de put’, vertelt hij: “Want ik was heel tevreden met hoe het ging voor ik die fout maakte.”

Zoals het hoort spreekt Rossi enkele woorden van dank uit richting zijn monteurs, die de Manor – die hard met de rechter zijkant in de muur kwam – vlot genoeg wisten te repareren zodat hij in VT2 nog enkele rondjes kon rijden. “Ik zal proberen ze later dit weekend terug te betalen voor hun harde werk. De slottraining wordt een drukke voor ons, waarin ik hoop dat het net zo goed gaat als voordat ik crashte.”

Stevens
Rossi’s teamgenoot Will Stevens liet overigens zien dat ook een coureur die al enige Grands Prix achter zijn naam heeft staan zomaar in de fout kan gaan in Singapore. Waar Rossi in VT1 crashte, deed Stevens dat in de tweede training. Ook bij hem was het zijn eigen schuld, zo geeft hij toe. “Ik had net wat aerodynamisch testwerk gedaan en zat net lekker in mijn ritme toen ik aan het begin van VT2 helaas een fout maakte.”

Stevens sloot de tweede sessie daardoor als laatste af, pal achter Rossi, waarmee behalve de rollen ook de klasseringen uit de eerste sessie waren omgedraaid. Teambaas John Booth draait er overigens niet omheen dat Manor ‘wel eens beter aan een weekend is begonnen’ en het nachtwerk (of dagwerk) wordt voor de monteurs. De Engelsman rekent zijn coureurs hun fouten desondanks ook weer niet te zwaar aan: “Het waren op zich geen grote fouten, die op ieder ander circuit ook een stuk minder gevolgen hadden gehad. Helaas is hier alleen geen uitloopruimte en sta je gelijk in de muur.”

Booth verdedigt ‘de jongens’ dan ook, waarbij hij met name nieuwkomer Rossi een hart onder de riem steekt: “Hij was snel aan de auto gewend. Tot zijn crash, gooide hij er een aantal hele vlotte ronden uit. Het zou erg kinderachtig zijn hem hierop af te rekenen.”