Alexander Rossi zit zonder racezitje in de Formule 1 voor 2016, maar kijkt nu alvast vooruit naar 2017 en hoopt dan een vaste waarde op de grid te zijn.

Formula One World Championship 2015, Round 13, Singapore Grand Prix, Singapore, Singapore, Thursday 17 September 2015 - Alexander Rossi (USA) Manor Marussia F1 Team.

Rossi zit voor 2016 zonder F1-zitje.

Rossi reed eind 2015 vijf Grands Prix voor Manor, maar dat team heeft er voor gekozen in 2016 met Pascal Wehrlein en Rio Haryanto aan te treden. De komst van Wehrlein leek al enige weken voorbestemd, maar Manor presenteerde Haryanto pas afgelopen donderdag, nadat hij de (financiële) strijd om het laatste Manor- en Formule 1-zitje won.

Hoewel hij ‘uiteraard teleurgesteld is’, zit Rossi niet bij de pakken neer. “Voor 2016 zijn alle zitjes nu gevuld, maar het blijft mijn doel om Formule 1 te rijden. Dat is dan ook waar we nu voor 2017 op mikken en we gaan er alles aan doen het voor dan voor elkaar te krijgen”, vertelt Rossi aan Racer.

2016 lijkt een tussenjaar te worden voor de Amerikaan, die wel eens huiswaarts kan keren om in het Indycar-kampioenschap te gaan racen. Rossi was een jaar geleden al dichtbij een overstap naar die klasse en wordt nu genoemd als kandidaat om de nummer 98-auto van Bryan Herta Autosport en Andretti Autosport te besturen.

Formula One World Championship 2015, Round 17, Mexican Grand Prix, Mexico City, Mexico, Saturday 31 October 2015 - Alexander Rossi (USA) Manor Marussia F1 Team.

Rossi reed in 2015 vijf races voor Manor.

Manor
Wat het verliezen van de strijd om het Manor-zitje betreft, geeft Rossi aan dat hij er eigenlijk vertrouwen in had dit te behouden. “Want 2015 was voor mijn gevoel een sterk jaar. In de GP2 (waar Rossi vice-kampioen werd, red.) en tijdens de vijf raceweekends die ik in Formule 1 heb gedaan, heb ik volgens mij wel laten zien wat ik kan.”

“In de Formule 1 heb ik denk ik wel een punt gemaakt door het kwalificatieduel van mijn teamgenoot te winnen en in de races vaker voor dan achter hem te finishen. Dit is nu dus teleurstellend, maar niet einde verhaal”, benadrukt Rossi. “We houden ook contact met Manor met oog op de toekomst, dus de relatie met het team is nog altijd positief.”