Mercedes-coureur en coureursvakbond-voorzitter George Russell roept de Formule 1 op om het bij één wedstrijdleider te houden. Het zou volgens hem bovendien bevorderlijk zijn om een vast stewardpanel te nemen: “Nu is er geen verantwoording en geen uitleg over beslissingen.”

Afgelopen jaren kende de Formule 1 één vaste wedstrijdleider. Na het overlijden van Charlie Whiting nam Michael Masi dat stokje over, maar de Australiër kreeg een functie elders na de controversiële Grand Prix van Abu Dhabi van vorig jaar.

De FIA besloot daarna om voor een andere structuur te gaan. Vanaf dit seizoen zijn er namelijk twee wedstrijdleiders die regelmatig hun taken afwisselen. Niels Wittich (DTM) heeft de taak van wedstrijdleider dit seizoen het meest op zich genomen terwijl Eduardo Freitas ook nog als wedstrijdleider van het World Endurance Championship fungeert.

Dat heeft bij de coureurs wel voor de nodige frustratie en verwarring gezorgd, omdat de besluiten voor hun gevoel niet consistent zijn. Zo liep Sebastian Vettel vrijdagavond ‘gefrustreerd’ weg bij een coureursvergadering nadat er onenigheid zou zijn over de consistentie van de besluiten van de stewards. Het leverde de Duitser een voorwaardelijke boete van 25.000 euro op.

Lees ook: Vettel stormt uit briefing F1-coureurs: 25.000 euro boete

George Russell stelt dat het beter zou zijn als de Formule 1 weer teruggaat naar het oude systeem. “Ik ben ermee eens dat we het bij één wedstrijdleider moeten houden”, zegt Russell. “We moeten wat meer consistentie hebben wat betreft stewards. Vaak heb je bij het volgende evenement niet dezelfde stewards als bij het vorige evenement. Dus er is geen verantwoording, geen uitleg over beslissingen.”

“We stellen vragen en het is moeilijk om een duidelijk antwoord te krijgen, omdat de schuld een beetje op iemand anders wordt geschoven die er niet is”, voegt Russell toe. “Dat is dus lastig. Iedereen heeft zijn eigen interpretaties.”