Hij leek direct na het vallen van de vlag zelf ook verbaasd: Carlos Sainz heeft in de natte kwalificatie op Silverstone zijn eerste pole gepakt, en hoopt nu zondag voor zijn eerste zege te kunnen vechten.

Die verbazing, vertelt de Ferrari-coureur, komt voort uit het gevoel dat zijn uiteindelijke pole-ronde helemaal niet zo top voelde. “Ik dacht aan het eind dat mijn rondje niets speciaals was, maar hij stond op het bord en het was genoeg voor pole”, legt Sainz uit.

Sainz had het gedurende de kwalificatie, en vooral tijdens de bepalende laatste sessie, ook lastig met de omstandigheden. “Er was veel staand water op de baan, dus als je daar met de intermediates doorheen reed raakte je de auto ineens kwijt en was je ronde verloren.”

Lees ook: Sainz houdt Verstappen op valreep van poleposition af op nat Silverstone

Voor Sainz is zijn eerste pole, die samenvalt met zijn 150e Grand Prix op zondag, een mooie opsteker. De Spanjaard is niet per se aan een makkelijk seizoen bezig. Vanaf pole aast hij nu ook op die langverwachte eerste zege. “Ik denk wel dat ik daarom mee kan doen”, verklaart hij desgevraagd.

“De snelheid is er het hele weekend al wel. Alleen in de derde training niet echt, toen hadden we wat probleempjes, maar die zouden opgelost moeten zijn. Vrijdag waren we al wel snel, bovendien. Natuurlijk zullen Max Verstappen en Charles Leclerc me onder druk zetten, maar ik ga mijn best doen.”

Leclerc

Met Verstappen en Leclerc zijn ook gelijk de nummer twee en drie op de grid genoemd. Sainz’ Ferrari-collega Leclerc ‘is wel een beetje teleurgesteld’ met zijn kwalificatie, zegt hij. “Al ben ik blij voor Carlos, hij deed het goed vandaag.”

“Ikzelf spinde in de laatste ronde. Daarin moest het gebeuren, maar ik deed het dus niet goed en verdiende geen pole. Derde is echter alsnog een goede startplek. Hopelijk kunnen we in de race terugslaan. De snelheid is er, maar we moeten een goede start en foutloze race hebben.”

Lees ook: Vrijdag vol kleine problemen voor Leclerc: ‘Maar de snelheid zit in de auto’