Carlos Sainz heeft zijn jubileumweekend luister bijgezet door zijn poleposition te verzilveren op Silverstone, al ging het lange tijd niet van harte. Wat hulp van de safetycar en preken voor eigen parochie in de strategiediscussie met Ferrari, bezorgden hem de zege. Al moest Sainz het hoofd natuurlijk nog wel koel houden.

Dat was de Spanjaard aan het eind van de race ook wel toevertrouwd. Nadat hij in het begin juist nog een slippertje maakte. Sainz werd in de openingsfase van de race, na de herstart, namelijk flink onder druk gezet door Max Verstappen, die er langs kon toen Sainz kortstondig naast de baan kwam.

“Ik worstelde in de eerste stint met de balans op de mediums. Max zette de druk er ook flink op”, erkent Sainz, die in de slotfase een herkansing kreeg toen hij – na de pitstops en pech voor Verstappen – onder de safetycar tweede reed achter teamgenoot Charles Leclerc. Leclerc had echter oude, harde banden, Sainz nieuwe softs.

Lees ook: Sainz pakt eerste F1-zege in sensationele race op Silverstone, Verstappen zevende door problemen

Ferrari sommeerde (of is dat vroeg?) Sainz aanvankelijk bij de herstart een gat te laten vallen naar koploper en kampioenschapskandidaat Leclerc. Sainz weigerde, wilde vechten voor zijn eigen kansen. En bovendien, zo haalde hij terecht aan, anders kon hij wel eens opgepeuzeld worden door Lewis Hamilton en Sergio Pérez. En dan zou Ferrari mogelijk helemaal zonder zege zitten…

Sainz sloeg daarna op zijn softs toe na de herstart, rekende Leclerc in, keek niet meer achterom en kwam winnend over de streep in zijn 150e Grand Prix. “Ik weet niet wat ik moet zeggen, dit is ongelofelijk!”, jubelt hij. “Na 150 races je eerste zege pakken, met Ferrari op Silverstone, wat wil je nog meer? Dit was een hele speciale dag, een heel speciaal weekend. Ik zal het nooit vergeten.”

In beeld: Guanyu Zhou in orde na zware startcrash op Silverstone