Robert Shwartzman is deze week in de Ferrari SF21 van vorig jaar gestapt voor een Formule 1-test op Mugello. De testcoureur van de Scuderia legde 130 ronden af op het snelle Italiaanse circuit.

Shwartzman kreeg van ’s ochtends vroeg tot het einde van de middag de kans om de SF21 rond te sturen over Mugello, waar de Formule 1 in 2020 nog racete. De Rus gebruikte verschillende brandstofniveaus waardoor hij niet alleen racesimulaties, maar ook kwalificatiesimulaties kon doen. Met de opgedane kennis van de simulator kwam Shwartzman uiteindelijk tot 130 ronden, een afstand van 681 kilometer.

Het was voor Shwartzman de tweede Formule 1-test met Ferrari. Eerder dit jaar reed hij al in de SF71H van 2017 rond op het Ferrari-circuit van Fiorano. Het was in totaal zijn achtste Formule 1-test, wat hem zou moeten voorbereiden op een eventuele overstap naar de koningsklasse.

Lees ook: Shwartzman neemt afscheid van F2, hoopt op kans in F1

Die kans lijkt echter een stuk kleiner nadat Shwartzman uit eigen beweging na twee seizoenen, waarin hij vierde en tweede eindigde, afscheid van de Formule 2 nam. De Russische coureur, die in de buurt van Tel Aviv geboren is, rijdt sinds kort onder de Israëlische racelicentie, aangezien hij niet onder de Russische mag rijden als gevolg van de sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne. Hij is nu enkel actief als Ferrari-testcoureur en draagt in de simulator zijn steentje bij.

Formule 1-teams zijn sinds dit seizoen verplicht om rookies een kans in een vrije training te geven. Shwartzman moet voor Ferrari ten minste twee vrije trainingen rijden, wanneer dat zal zijn laat het Italiaanse team nog niet weten.