Het silly season in de Formule 1 is officieel in volle gang: Aston Martin heeft aangekondigd dat Fernando Alonso vanaf 2023 voor het team zal rijden en neemt zo het plekje van de afscheid nemende Sebastian Vettel in.

Alonso kwam vorig jaar terug in de Formule 1 bij Alpine, waar hij na een prima comebackjaar kon rekenen op een contractverlenging van een jaar. De tweevoudig wereldkampioen, die onlangs de 41 kaarsjes uitblies, leek het naar zijn zin te hebben bij de Franse renstal, al strijdt hij daar nog niet om de gewenste podiums of zeges.

Alonso wilde naar verluidt een meerjarig contract bij Alpine terwijl teambaas Otmar Szafnauer meer aan één jaar verlenging dacht. Dat resulteert nu in de opmerkelijke overstap van Alonso naar Aston Martin, waar hij vanaf 2023 het zitje van Sebastian Vettel, die eind dit jaar afscheid neemt van de Formule 1, overneemt. Hij kan bij het Britse team van Lawrence Stroll rekenen op een meerjarig contract en wordt de teamgenoot van Lance Stroll, die ook in 2023 voor het team zal rijden.

Lees ook: De Formule 1-carrière van Sebastian Vettel in tien foto’s

“Aston Martin heeft duidelijk de energie en de inzet om te winnen, en het is dan ook een van de spannendste teams in de Formule 1 van dit moment”, zegt Alonso. “Ik ken Lawrence en Lance al vele jaren en het is overduidelijk dat ze de ambitie en passie hebben om te slagen in de Formule 1.”

“Ik heb gezien hoe het team systematisch geweldige mensen met een winnende achtergrond heeft aangetrokken, en ik ben me bewust geworden van de enorme inzet voor nieuwe faciliteiten en middelen op Silverstone”, vervolgt de Spanjaard. “Niemand in de Formule 1 geeft vandaag de dag blijk van een grotere visie en absolute toewijding om te winnen, en dat maakt het voor mij echt een opwindende kans”, geeft Alonso als reden voor zijn overstap.

Alonso snakt naar zeges

Alonso benadrukt bovendien dat hij nog steeds ‘de honger en ambitie’ heeft om vooraan mee te doen om de zeges en hoopt daar met Aston Martin in te slagen. Maar, zo geeft hij meteen toe, hij weet dat er ‘veel moet gebeuren’ om vooraan te geraken. “De passie en het verlangen om te presteren waarvan ik getuige ben geweest, hebben mij ervan overtuigd dat ik mijn plezier in en toewijding aan de sport zal behouden. Ik ben van plan om opnieuw te winnen in deze sport en daarom moet ik de kansen grijpen die voor mij goed voelen”, aldus Alonso.

Deze transfer maakt de weg vrij voor reservecoureur Oscar Piastri, die dan naar verwachting het Alpine-zitje naast Esteban Ocon zal innemen. De Australiër had gehoopt dit jaar al op de Formule 1-grid te staan nadat hij zich tot Formule 3- en Formule 2-kampioen had gekroond, maar een gebrek aan beschikbare zitjes stond een opstap in de weg.

Het nieuws maakt tegelijkertijd ook meteen een einde aan de geruchten over een mogelijke overstap van Mick Schumacher naar Aston Martin. Bovendien lijkt hiermee opnieuw een kans voor Nyck de Vries om in de Formule 1 te rijden steeds kleiner te worden. De naam van de Formule E-kampioen werd wel genoemd als een van de kandidaten voor het Aston Martin-zitje, maar de enige optie lijkt nu weer Williams te worden waar de positie van de worstelende Nicholas Latifi onder druk staat. Daar wordt echter Formule 2-coureur en Williams-junior Logan Sargeant als logische vervanger genoemd.