Williams-kopstuk Rob Smedley vindt het maar niets dat Formule 1-kenners zich soms laatdunkend uitlaten over zijn rijder Felipe Massa. Volgens Smedley is de Braziliaan een topcoureur.

Smedley en Massa werken al sinds jaar en dag samen. Halverwege 2006 werd de Brit Massa’s race engineer bij Ferrari, toen de kleine coureur daar net aan zijn eerste seizoen bezig was. De twee bleven onafscheidelijk en maakten samen de overstap naar Williams, waar Smedley de onvertaalbare functie van head of vehicle performance ging bekleden.

“Ik heb al meer dan tien jaar met Felipe gewerkt, en ik vind dat veel media vaak ten onrechte schrijven dat hij geen topper is”, aldus Smedley. “Hij heeft goede en slechte momenten gehad. Maar hij is een heel slimme en zelfverzekerde coureur.”

Het beste voorbeeld vindt Smedley het seizoen 2008, toen Massa bij Ferrari de wereldtitel op één punt miste. “Hij verloor de titel toen alleen omdat wij als team tekort schoten. We hadden onze zaakjes niet best op orde. Eigenlijk had hij dat kampioenschap met twintig punten voorsprong moeten winnen.”

Net zo goed als Bottas

Smedley stelt dat Massa niets onder doet voor zijn teamgenoot Valtteri Bottas, die toch door velen wordt beschouwd als de coming man in de Formule 1. “We hebben twee hele, hele goede rijders”, vindt de 41-jarige.

“Ze zijn heel snel en totaal aan elkaar gewaagd”, vervolgt Smedley. “Op het ene circuit is Felipe sneller, op het volgende Valtteri. Ze werken goed samen met hun engineers, en jagen elkaar zo op een goede manier op.”

Massa scoorde in Oostenrijk zijn eerste podiumfinish van het seizoen. In het wereldkampioenschap ligt hij zesde, terwijl Bottas vijfde staat. Er zitten slechts vijf punten tussen beide Williams-coureurs.