De Franse onderzoekers van het ski-ongeluk van Michael Schumacher hebben niet kunnen vaststellen met welke snelheid de Duitser op een rots botste op 29 december, maar benadrukken dat er geen sprake was van roekeloos gedrag. Dit maakten de onderzoekers vanochtend bekend tijdens een persconferentie in het Franse Albertville.

De onderzoekers onderzochten tot nu toe de beelden van de helmcamera van Schumacher en de ski’s van de Duitser, maar het team kan nog niet bevestigen wat precies de oorzaak van het ongeluk is. Patrick Quincy, de openbare aanklager die het onderzoek leidt, zegt dat het team de snelheid waarmee Schumacher botste niet als een van de belangrijke speerpunten van het onderzoek ziet.

Volgens Quincy volgde Schumacher de rode piste en en ging hij vervolgens van de piste af. “Ondanks dat Schumacher een extreem goede skiër is, raakte een van zijn ski’s een steen die boven de piste uitstak, waardoor hij ten val kwam en met zijn hoofd een rots raakte. Deze rots lag acht meter buiten de piste.” Verder voegde de Fransman toe dat de zevenvoudig wereldkampioen geen regels heeft overtreden terwijl hij aan het skiën was. Ook gaf Quincy aan nog geen reden te zien om mogelijke juridische stappen te ondernemen tegen de organisatie van de piste bij Meribel, waar de Duitser zijn ongeluk had.

De definitieve oorzaak voor Schumachers val laat dus nog even op zich wachten. Volgens Quincy kan het onderzoek nog weken in beslag nemen. “We hebben tot nu toe de ski’s onderzocht en behalve schade van de klap waren die in goede conditie. De camerabeelden van de helm zijn prima en we proberen aan de hand daarvan nu een reconstructie te maken. Tot die tijd kan ik geen verdere informatie geven.”
Quincy kon wel bevestigen dat er op de beelden niet te zien is dat Schumacher een familielid hielp, wat de afgelopen weken vaak is gesuggereerd in de media, voor hij crashte. Ook meldde de onderzoeker dat het onderzoeksteam de beelden van een toerist die het ongeluk bij toeval vastlegde op zijn telefoon nog niet kunnen bestuderen. Quincy twijfelt zelfs of de beelden überhaupt bestaan. 

Schumacher ligt op dit moment al tien dagen in het ziekenhuis van Grenoble met ernstig hoofdletsel. Zijn toestand is nog kritiek, maar stabiel.