Volgens teambaas Guenther Steiner is Haas alleen maar meer gemotiveerd om goed te presteren na de diskwalificatie van Grosjean in Monza. Hij zet vraagtekens bij Renaults rol rond die beslissing. “Soms reageren mensen op deze manier.”

Haas reed in Italië met een illegale vloer. Het team had een nieuwe vloer in productie, maar kon die niet monteren voor Singapore. Renault ontdekte dat, leverde bewijs aan bij de FIA en was zo verantwoordelijk voor Grosjeans diskwalificatie. Haas was net op gelijke hoogte gekomen met Renault in de tussenstand, maar zag die positie een paar uur na de race al in rook opgaan. Haas is inmiddels in beroep gegaan.

“Ik zou het niet verwachten, maar soms reageren mensen op deze manier”, vertelt Steiner over het beroep van Renault na Haas’ goede prestaties. “Als ze je niet op de baan kunnen verslaan, dan proberen ze het in de rechtbank. Dat lijkt nu te gebeuren. Je moet hard werken om misgund te worden. Wij werken er liever hard voor en vechten nog meer.”

Steiner weet dat dit soort politieke spelletjes onderdeel zijn van het Formule 1-circus. “Soms moet je zoiets doen. In het racen probeer je anderen op alle manieren te verslaan. Is dit juiste manier om dat te doen? Dat laat ik anderen beslissen.” De teambaas verzekert dat de diskwalificatie Haas niet afleidt van het racen. “Onze mensen weten waar ze moeite in moeten steken, wij worden niet afgeleid als we gaan racen. We proberen altijd goede resultaten te behalen en laten de andere dingen buiten beschouwing.”

De diskwalificatie is wat Steiner betreft dan ook verleden tijd. “Het kan gebeuren, maar je denkt er niet echt meer aan en besteedt er geen moeite aan. Het zit in je achterhoofd en het motiveert je alleen maar meer. Het is meer van: het maakt mij niet uit wat jullie doen, wij gaan nog steeds goed presteren. Het hele team vecht voor de vierde plek, ze zijn gemotiveerd. Dat hoeven we hen niet te vertellen. Iedereen heeft die vechtlust al in zich.”