Sebastian Vettel heeft grote indruk gemaakt op oud-wereldkampioen Jackie Stewart. Volgens de Schot heeft de Red Bull-rijder ‘alle kwaliteiten die een topcoureur moet hebben’ in huis.

In gesprek met Motorsport-Total is Stewart lovend over de Duitser: “Hij behoort tot een nieuwe generatie van coureurs. Sebastian maakt geen fouten, vraagt niet teveel van zijn auto en veroorzaakt geen ongelukken. Hij beschikt over alle kwaliteiten die een topcoureur in huis moet hebben”, prijst de drievoudig wereldkampioen de coureur die momenteel hard op weg is naar zijn tweede wereldtitel op rij.

Stewart benadrukt bovendien nog maar eens dat vooral het feit dat Vettel geen ongelukken (meer) veroorzaakt belangrijk is: “Want coureurs die dat wel doen, kunnen nooit zulke bijzonder goede rijders worden”, stelt hij.

“Natuurlijk heeft Sebastian in het verleden – zoals vorig jaar – wel fouten gemaakt, maar dat is normaal als je jong bent en hij heeft er bovendien van geleerd, waardoor hij deze fouten nu niet meer maakt. Dat is er dan ook de reden van dat hij zich momenteel in zo’n sterke en dominante positie bevindt, want hij is dit jaar nimmer bij incidenten of botsingen betrokken geweest.”

Een andere coureur die dit volgens Stewart nog niet helemaal begrepen heeft, is Lewis Hamilton. Stewart heeft de Engelsman hoog zitten qua talent en rijvaardigheid, maar vindt dat de McLaren-rijder te vaak onbezonnen acties uithaalt: “Hij is de weg kwijt”, denkt Stewart. “Lewis heeft het talent, maar doet te vaak rare dingen terwijl hij aan het racen is.”

“Lewis moet bij zichzelf te rade gaan”, vindt Stewart dan ook. “Als je een grote coureur wil worden, kun je namelijk niet de hele tijd bij ongelukken en incidenten betrokken zijn. Geen één van de grote coureurs uit het verleden was dat dan ook. Jim Clark, Niki Lauda en ook ikzelf veroorzaakten nooit aanrijdingen.”