Max Verstappen heeft de Formule 1 laten zien dat jonge coureurs in één keer de stap kunnen maken vanuit de Formule 3. Dat denkt zijn generatiegenoot Lance Stroll.

Stroll, die één jaar jonger is dan de negentienjarige Verstappen, debuteert komend seizoen voor het team van Williams en volgt in zeker zin in de voetsporen van Verstappen, die in 2015 zijn debuut maakte.

Verstappen zette – destijds als zeventienjarige – namelijk ook in één keer de stap vanuit de Formule 3 naar de Formule 1, hetgeen Stroll eveneens zal doen, al is hij ten tijde van zijn debuut een jaartje ouder.

“Max heeft de weg naar de Formule 1 vrijgemaakt voor hele jonge coureurs”, zegt Stroll, die begin 2014 nog tegen Verstappen racete in de Florida Winter Series van Ferrari, tegen Autosport.

“Max heeft de Formule 1-wereld laten zien dat jongelingen de stap van de Formule 3 naar de Formule 1 aankunnen”, vervolgt de winnaar van het Europees Kampioenschap Formule 3 van 2016.

Formula One World Championship 2016, Round 19, Mexican Grand Prix, Mexico City, Mexico, Saturday 29 October 2016 - Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing RB12.

Als een trendsetter heeft Verstappen volgens Stroll de weg naar de Formule 1 vrijgemaakt voor jonge coureurs.

Met Verstappen, die in 2014 in het EK Formule 3 uitkwam en daarin derde werd, wil Stroll zich verder niet vergelijken. “Dat wil ik sowieso niet, want het is voor iedereen anders en hij is Max en ik ben Lance.”

“Max had in zijn debuutjaar bovendien een rookie als teamgenoot naast zich, terwijl ik met Valtteri Bottas een teamgenoot heb met jaren ervaring. Dat kun je niet vergelijken.”

“We kunnen het verder de hele dag over verschillen en overeenkomsten tussen Verstappen en mij hebben, maar ik concentreer me liever gewoon op mezelf.”

“Ik zit bij een geweldig team dat weet hoe je met jonge coureurs moet werken, en heb in Valtteri een geweldige graadmeter van wie ik veel kan leren. Ik ga gewoon mijn ding doen.”

In tegenstelling tot Verstappen heeft Stroll overigens twee jaar Formule 3 gereden. De Canadees reed in 2014, toen Verstappen Formule 3 deed, Formule 4 en zette in 2015 de stap naar de Formule 3.

European F3 Championship 2014, Round 3, Pau, Pau, France, Friday 9 May 2014, Qualifying - Max Verstappen (NED) Van Amersfoort Racing Dallara F312 – Volkswagen

Verstappen in 2014 in de Formule 3, in actie voor Van Amersfoort Racing.