Felipe Massa heeft in zijn eerste jaar bij Williams technisch directeur Pat Symonds positief verrast met zijn snelheid: “Felipe heeft mijn verwachtingen overtroffen.”

Felipe Massa stapte eind vorig jaar na acht seizoenen en enkele moeizame jaren bij Ferrari over naar het kamp van Frank Williams. “Dat bleek voor zowel Massa zelf als voor Williams een gouden greep”, oordeelt Pat Symonds met de kennis van nu.

“Dat Massa een begenadigd coureurs is, stond natuurlijk buiten kijf. Het is immers nog niet zo lang geleden dat hij met Ferrari een gooi deed naar de wereldtitel. Maar dat hij zó snel was, had ik niet durven inschatten”, aldus Symonds, die toegeeft dat hij Massa voor aanvang van dit seizoen eigenlijk nog niet zo goed kende. “Hij bleek echter een geweldig persoon en een enorme teamspeler te zijn.”

“Ik denk dat het een goed voorbeeld is van hoe iemand weer helemaal op kan bloeien als je hem in de juiste omgeving plaatst. Die omgeving lijkt hij bij Williams te hebben gevonden en wij zijn op onze beurt blij met zijn aanwezigheid. Wij boden hem de vrijheid die hij zo hard nodig had en in ruil daarvoor heeft hij ons betrouwbaarheid, snelheid en punten gegeven.”

Felipe Massa stond in 2014 driemaal op het podium, drie keer minder dan teamcollega Valtteri Bottas. Symonds wijt die cijfers aan ongelukkige aanvaringen met Kamui Kobayashi en Kimi Räikkönen in Melbourne en Silverstone. “In Australïe werd hij zonder pardon van achteren aangereden door Kobayashi, terwijl hij in Engeland door zijn reactievermogen een mogelijk veel zwaarder ongeval met zijn opvolger bij Ferrari voorkwam. Het is frustrerend om terug te blikken en te concluderen hoeveel punten we buiten onze schuld om hebben laten liggen.”