Het blijft ongezellig bij Toro Rosso, waar de onenigheid over het uitvaardigen van teamorders in de Grand Prix van Brazilië twee weken later nog niet is uitgesproken. En het is niet het eerste voorval tussen coureurs Pierre Gasly en Brendon Hartley.

Nu hun samenwerking op het einde loopt en het contrast dat niet groter kan zijn tussen de twee – Gasly gaat volgend jaar naar topteam Red Bull, Hartley verliest zijn Formule 1-zitje zeer waarschijnlijk – is de spanning flink toegenomen tussen de teamgenoten.

In Brazilië was het weer raak: Hartley hanteerde een andere strategie dan Gasly en was in het laatste deel van de race sneller dan de Fransman. Gasly kreeg opdracht Hartley er langs te laten, maar weigerde. Na afloop stelde Gasly dat de Nieuw-Zeelander hem maar gewoon had moeten inhalen: “Want ik ben coureur en we waren aan het racen.”

Hartley en Gasly zaten dit jaar wel vaker dicht bij elkaar op de buurt in de baan.

Dat het daarbij niet om de punten maar om P11 ging – met Hartley die daar uiteindelijk op finishte nadat Gasly hem er twee ronden voor het eind langs liet omdat zijn banden en benzine zo goed als op waren – betekende volgens Gasly bovendien dat er toch niet iets op het spel stond. Zijn opmerkingen zijn echter verkeerd gevallen bij Hartley.

“Dat was een mooie speech van Pierre over teamorders”, is Hartley’s sarcastische reactie ten overstaan van Autosport. “Maar al die keren eerder dit jaar dat ik hem er in een rechtstreeks duel langs liet of mijn race opofferde om hem en het team aan punten te helpen, heb ik hem daar niet over gehoord.”

Volgens Hartley werd hem in Brazilië ‘ronde na ronde’ verteld dat Gasly hem er langs zou laten. “Als ze hadden gezegd: ‘vecht het maar uit’, was dat prima geweest, maar we hadden in Brazilië maar weinig reserveonderdelen, dus het was niet echt heilzaam ons vrij te laten vechten en het team wilde het ook niet zo spelen.”

Eerdere onvrede
Gasly en Hartley lagen na de Grand Prix van Amerika van eind oktober ook al verbaal met elkaar overhoop. Hartley werd daar als negende geklasseerd, Gasly als twaalfde. Toro Rosso stelde na de race dat Gasly schade aan zijn vloer had, maar volgens Hartley was dat niet waar.

Qua punten ligt Gasly een straatlengte voor op Hartley: 29 – 4.

“Ondanks wat het team toen in het persbericht stelde, was zijn auto in orde”, doelde Hartley erop dat hij Gasly gewoon ‘met een goede prestatie’ had verslagen. Die opmerking van Hartley kwam daags nadat Toro Rosso-teambaas Franz Tost hem openlijk opriep beter te presteren als hij zijn zitje wil houden.

Toro Rosso en Gasly hielden echter vol dat Gasly’s auto wel degelijk schade had, waar Gasly aan toevoegde dat Hartley “momenteel wel meer zegt, omdat hij onder zware druk staat”. Hartley mocht verder geen commentaar geven op de situatie. “Maar ik had het gevoel dat ik voor mezelf op moest komen, want ik ben dit jaar lang stil geweest”, counterde hij nog.

Het lijkt er dus op dat de verhoudingen weer eens op scherp staan in Red Bulls juniorteam, maar Hartley en Gasly hoeven nog maar één race als teamgenoten af te werken alvorens hun carrièrepaden na het slotnummer van dit weekend in Abu Dhabi wijd uiteen zullen lopen.