FOTA, de Formula One Teams’ Association, bestaat niet meer. Zoals al verwacht werd hebben de teams de stekker uit het project getrokken.

“Vanaf 28 februari 2014 zal FOTA worden ontbonden, als een gevolg van de heroverweging van de eisen en verwachtingen van haar leden met het oog op een veranderend politieke en commercieel landschap in de Formule 1”, luidt de korte verklaring waarin de boodschap van ontbinding werd kenbaar gemaakt.

FOTA werd in 2008 met veel bombarie opgericht en werd oorspronkelijk voorgezeten door Ferrari-baas Luca di Montezemolo. De belangrijkste doelstellingen waren de bevordering van de ontwikkeling van de Formule1 en het verbeteren van de wereldwijde imago en reputatie, en daarnaast het vertegenwoordigen, verdedigen en bevorderen van de belangen van haar leden.

Whitmarsh

Lang niet alle teams werden nog vertegenwoordigd door FOTA. Door de jaren heen haakten  Ferrari, Red Bull, Toro Rosso en Sauber al af, waardoor de invloed van het orgaan afnam. Met het vertrek van voorzitter Martin Whitmarsh bij McLaren verloor zijn rol bij FOTA bovendien verder aan kracht.

Het nieuws betekent ook het einde van de populaire FOTA fans forums’, die Formule1-liefhebbers de zeldzame kans gaf om hun stem te laten horen.