Het uitdelen van een punt voor het rijden van de snelste ronde is geen onomstreden reglementswijziging, en ook niet zonder gevolgen. Zo was Valtteri Bottas er in 2018 geen vijfde, maar derde in het WK mee geworden – en hadden we ex-Formule 1-coureur Felipe Massa tegenwoordig zelfs oud-wereldkampioen Felipe Massa moeten noemen!

Lees ook: Vanaf 2019 extra punt voor de snelste ronde

Om maar met dat laatste te beginnen: Massa finishte in 2008, na een thriller van een seizoensfinale in zijn thuisland Brazilië, als tweede in het WK op één punt achterstand van Lewis Hamilton. Waren er dat jaar echter punten voor de snelste ronde uitgedeeld, dan had Massa’s vader op Interlagos niet staan huilen van verdriet, maar van blijdschap.

Massa reed in 2008 namelijk drie keer de snelste raceronde, tegenover Hamilton maar één maal. Tel de extra punten er bij op en Hamilton gaat van 98 naar 99. Massa verslaat hem dan ineens met een puntje verschil – want zijn totaal gaat van 97 naar 100, met zijn snelste raceronde in die zo epische finalerace die dan dat verschil had gemaakt!
(tekst loopt door onder de foto)

Bottas komt er beter af
Werden er in 2018 punten uitgedeeld voor het rijden van de snelste ronde, dan had dat niet uitgemaakt voor de titelstrijd. Hamilton verslaat Sebastian Vettel daarin alsnog met 88 punten verschil, zij het met net wat hogere totalen: 411 – 323, in plaats van 408 – 320.

De plaatsen daarachter zien er daarentegen wel anders uit, omdat niemand in 2018 meer snelste raceronden reed dan Hamiltons Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas. De Fin deed dit maar liefst zeven keer, al krijgt hij daarvoor ‘slechts’ zes punten extra, want een coureur moet in de top tien eindigen om het punt te krijgen (en in Bakoe viel Bottas uit).

Met deze alternatieve puntentelling stijgt Bottas twee plekken in de eindstand en wordt hij geen vijfde, maar pakt hij de derde plek af van landgenoot Kimi Räikkönen. De Ferrari-coureur – goed voor één snelste ronde – wordt dan vierde. Max Verstappen (met twee snelste ronden en dus maar twee bonuspunten) zakt een plek: van vier naar vijf.

Lees ook: Bottas, met baard, is all-in om van 2019 zijn ‘beste jaar’ te maken

De enige coureur buiten de top drie teams die in 2018 een snelste raceronde reed, was er overigens niks mee opgeschoten: Kevin Magnussen deed dat in Singapore, maar de Haas-coureur werd er slechts achttiende en dat had dus geen punt opgeleverd.

Wat wel duidelijk is: teams zullen vanaf 2019 een stuk scherper kijken naar het lijstje met snelste rondetijden.

Eindstand 2018 met punt voor snelste ronde:

Coureur Punten
1. Hamilton 411 (+3)
2. Vettel 323 (+3)
3. Bottas 253 (+6)
4. Räikkönen 252 (+1)
5. Verstappen 251 (+2)
6. Ricciardo 174 (+4)