Fernando Alonso heeft gereageerd op de kritiek op zijn leeftijd na de aankondiging van zijn terugkeer bij Renault. Volgens Alonso is er maar één ding dat telt in de Formule 1: de tijd op de klok. “Ik heb nooit nog meegemaakt dat een raceklassering werd gebaseerd op geboortedatum.”

Fernando Alonso, die eind deze maand 39 wordt, keert in 2021 na twee jaar afwezigheid terug op de grid. Meteen nadat bekend raakte dat de Asturiër zijn comeback zou maken, volgde kritiek op zijn leeftijd. Alonso weerlegt die kritiek meteen. “In de Formule 1 is het al jarenlang alleen de klok die telt, niet de leeftijd”, vertelt Alonso aan Reuters.

Lees ook: Renault derde team dat coureursduo voor 2021 kent, deze stoeltjes zijn nog vrij

“Ik heb nooit nog meegemaakt dat een raceklassering werd gebaseerd op geboortedatum”, gaat de tweevoudig wereldkampioen verder. Als Kimi Räikkönen na dit jaar beslist te stoppen met Formule 1 zal Alonso volgend jaar de oudste coureur op de grid zijn.

Niet alleen op Alonso’s leeftijd kwam kritiek, ook het negeren van de Renault Sport Academy werd op de korrel genomen. Met Guanyu Zhou en Christian Lundgaard heeft Renault twee grote talenten uit de Formule 2 achter de hand. “Ik kan nu al zeggen dat onze beslissing zal worden gezien als een gebrek aan interesse of loyaliteit aan ons Renault Sport Academy-project”, beseft teambaas Cyril Abiteboul, “maar dat is het niet.”

“We nemen ons opleidingsprogramma erg serieus, hetzelfde geldt voor die twee coureurs”, doelt Abiteboul op youngsters Zhou en Lundgaard. “Ik weet zeker dat Fernando, net als Esteban (Ocon, red.), veel zal bijdragen aan hun ontwikkeling.”

Lees ook: Abiteboul: ‘Met Alonso terug naar de top, hij is een echte racer en winnaar’

Christian Lundgaard (2de van links) en Zhou (4de van rechts). © Motorsport Images