Volgens Mario Theissen, de voormalige motorsportchef van BMW, kan Sebastian Vettel het recordaantal van zeven wereldtitels van Michael Schumacher verbeteren: “Dat is goed mogelijk.”

Theissen zwaaide van 2006 tot en met 2009 de scepter bij BMW Sauber, het team waar Vettel in 2006 en 2007 testrijder was en waarvoor hij in 2007, als vervanger van de geblesseerde Robert Kubica, zijn Formule 1-debuut maakte.

Theissen kent Vettel echter niet alleen van diens tijd bij de Formule 1-stal van BMW, want de twee gaan nog verder terug. De motorsportbaas van BMW leerde Vettel namelijk al kennen toen deze pas vijftien was en in de Formule BMW aan het werk was.

“Je kon toen al zien dat hij anders was dan andere coureurs”, vertelt Theissen aan de BBC. “Het was bij Vettel niet alleen duidelijk dat hij heel veel talent had, maar ook dat hij volwassener, meer gefocust en toegewijd was dan andere jongens van zijn leeftijd.”

“Vettel had qua werklust en in zijn benadering van de sport veel gemeen met Michael Schumacher, hetgeen gedurende zijn gehele loopbaan zichtbaar is geweest”, vervolgt Theissen, die denkt dat de vergelijking niet alleen op gaat wat betreft Vettels werkwijze, aangezien hij veronderstelt dat Vettel zijn illustere landgenoot ook qua succes op de baan kan evenaren of zelfs overtreffen.

Op de nog altijd prille leeftijd van 25 jaar heeft Vettel namelijk al drie wereldtitels en 26 overwinningen achter zijn naam staan. Gebaseerd op wat hij zelf van dichtbij heeft waargenomen, durft Theissen nu dus ook wel voorzichtig uit te spreken dat Vettel het record aantal titels van Schumacher kan verbeteren: “Hij heeft zeker de kans om dat te doen”, meent de Duitser.

“Alles is uiteraard mogelijk, maar Vettel heeft – als alles goed gaat – nog zo’n tien jaar te gaan in de Formule 1 en daarin kan hij een grote meneer worden.”

Na het winnen van zijn derde titel op rij, is Vettel het jongste lid van het illustere clubje coureurs dat drie (of meer) titels achter elkaar won en dat verder alleen maar uit Juan Manuel Fangio en Michael Schumacher bestaat.

Fangio werd in totaal vijf keer kampioen en Schumacher presteerde het om zeven titels naar zich toe te trekken, in afzonderlijke ’tijdperken’ die volgens Theissen door deze heren overheerst werden. “En ik denk dat we niet kunnen uitsluiten dat we nu aan het begin van het tijdperk Vettel staan, waarin hij misschien wel vier of vijf jaar lang kan domineren”, aldus Theissen.

Foto: Theissen met Vettel in 2007, tijdens het raceweekend in Amerika, waar Vettel voor BMW zijn eerste Grand Prix reed.