FIA-president Jean Todt heeft weinig begrip voor de kritiek die de heren coureurs op de halo hebben. “Ze hebben er zelf om gevraagd.”

Todt doelt daarmee op een brief die hij in december 2015 van de ‘coureursvakbond’ GPDA heeft gekregen. “Ze vroegen ons daarin de hoofdbescherming voor coureurs te verbeteren. Ik heb toen gezegd dat we naar dat verzoek zouden luisteren”, wordt Todt geciteerd door Autosport.

De FIA heeft haar technische staf toen aan het werk gezet, en werd volgens Todt halverwege 2016 nog eens door de coureurs op het hart gedrukt ‘niet zwak te zijn’. “Ze vroegen ons hun vraag om meer veiligheid te respecteren. Wij hebben ons daar vervolgens aan gecommitteerd.”

“Ik moet dus zeggen dat ik erdoor verrast ben”, zegt de FIA-president over alle uitgesproken kritiek van de coureurs op de halo. Max Verstappen noemde de beschermbeugel om de cockpit bijvoorbeeld al ‘erg lelijk’, Kevin Magnussen omschreef het als een ‘vervelend, lelijk ding’ en Mercedes-teambaas Toto Wolff liet weten de halo er maar wat graag met een kettingzaag vanaf te zagen.

FIA-president Jean Todt.

Dit soort reacties doen Todt verzuchten dat hij ‘dol is op de Formule 1, maar aan dit aspect een hekel heeft’. “Je hebt hier mensen die zich niet aan hun woord hoeven te houden, terwijl ik dat – samen met loyaliteit – juist het grootste goed in het leven vind. Je moet ook respect hebben voor wat je samen onderneemt, maar sommige mensen zijn blijkbaar nogal kort van geheugen. Het is niet anders.”

Todt benadrukt daarbij open te staan voor opbouwende kritiek, maar van volmondige publieke kritiek op een net geïntroduceerde maatregel is hij niet gediend. Over veiligheid in het algemeen moet ook niet te lichtzinnig worden gedacht, benadrukt Todt. “Het verbaast mij altijd als mensen zeggen dat autosport gevaarlijk moet zijn.”

“Als we een dodelijk ongeval kunnen voorkomen, waarom zouden we dat dan nalaten? Afkeer voor verandering zit in de menselijke natuur, maar kun je je indenken hoe we ons allemaal zouden voelen als we de halo terzijde zouden schuiven en er iets zou gebeuren dat erdoor voorkomen had kunnen worden?”