Over exact een week opent Formule 1 in Melbourne de deuren voor het nieuwe seizoen. Tom Coronel, namens Honda coureur in het WTCR en analist bij Ziggo, neemt op verzoek een kijkje in de glazen bol. “Vorig jaar won Max Verstappen twee races, dit jaar worden het er vier.”

Domme vraag. Natuurlijk kijkt Coronel reikhalzend uit naar de start van de Formule 1 in Albert Park. Afgelopen week stapte hij bij twee testdagen op Zandvoort zelf in de Honda Civic, waarmee hij in het WK toerwagens (WTCR) aan zijn 28ste jaar als coureur gaat beginnen. De dagen worden langer, de winter is op zijn retour: het autosportseizoen lonkt. En dus straalt Coronel, die komend seizoen weer vaste gast is bij Ziggo’s Formule 1-programma.

Tom, wat wordt volgens jou dé verrassing van 2018?
“Iets wat ik vorig jaar al voorspeld heb: de Honda-motor. Ik heb vijf jaar in Japan gewoond, weet dat Japanners nooit zullen opgeven voordat ze resultaat hebben. Mijn oude manager Franz Tost, nu teambaas van Toro Rosso, heeft ook in Japan gewoond en weet hoe hij met Japanners moet werken. Ik geloof volledig in het huwelijk tussen Toro Rosso en Honda. Op deze manier kan Honda ook mooi richting Red Bull snuffelen.”

Bij McLaren werden ze de afgelopen jaren knettergek van Honda.
“Bij dat team is het gewoon een rotzooi. Zo arrogant… Hoe kan het dat er op de McLaren geen sponsoring staat? Ze moeten zich schamen. Dat duidt er voor mij op dat ze met iets anders bezig zijn dan waarmee ze bezig zouden moeten zijn. Een raceauto zonder stickers is voor mij geen raceauto: de McLaren is een lelijke oranje bak. Die ziet eruit als een prototype.”

Punt gemaakt. Wie wordt de verrassing van 2018?
“Max! Omdat hij nu wel de spullen heeft. Waar breekt de ketting? Bij de zwakste schakel. Maar die is er nu niet. Max is een diamant die steeds fijner geslepen wordt. Vorig jaar won hij twee races, dit jaar worden het er vier. Hij wordt steeds slimmer, wijzer. Het gaat wel close worden. Als ik regisseur van de Formule 1 zou zijn, dan heb ik deze droom: een gevecht tussen Max, Hamilton en Vettel. Dat ze elkaar helemaal gek maken en de vierde er misschien wel met het been vandoor gaat.”

Waar kijk je naar uit?
“Regenraces. Hoe meer regen, hoe meer puurheid. Dan worden de verschillen groter, gaan de ruwe diamanten los. De jonge jongens zijn gewoon beter, alleen krijgen ze de spullen niet. We hebben gewoon meer nieuwe helden nodig: jongens als Max, Ocon en Leclerc die de Formule 1 maken en geen filerijders.”

Tot slot: wat is je oordeel over Liberty Media dat nu een jaar rechtenhouder is?
“Formule 1 wordt niet meer gerund vanuit een racehart, maar zakelijk en politiek. Met het vertrek van de gridgirls zijn ze helemaal doorgeslagen. Slaat nergens op. Noem mij één nadeel van gridgirls: is er niet. Autosport is glitter en glamour, daar hoort een showfactor bij. Maar die wordt vermoord. Er moeten juist meer meisjes bij. In Argentinië lopen ze overal achter de coureurs aan om het beeld op te leuken. Maar bij de Formule 1 moeten ze weg door wereldverbeteraars die de weg helemaal kwijt zijn. Formule 1 is zeventig procent sport en dertig procent show: maar van dat laatste is nu al de helft vermoord.”