*

Top & Flop: China 2018

Redactie

Redactie

16 april 2018 16:00

Top & Flop: China 2018
Sutton Images

Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens het raceweekend in China in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Daniel Ricciardo, Red Bull. Start: 6, finish: 1. Cijfer: 10
Ricciardo staat met een grijns van oor tot oor op de hoogste trede, nadat hij in de slotronden grinnikend naar de streep is gereden. Wie dat zaterdagochtend had voorspeld, zou voor gek verklaard zijn. Zijn motor ploft in de derde training, maar het team levert een huzarenstukje af door die in recordtijd te wisselen en de auto in de kwalificatie alweer de baan op te krijgen.

Het weekend staat vanaf dan in het teken van optimaliseren en dat doet Ricciardo, zoals wel vaker, perfect. Zesde in de kwalificatie is niet bijzonder, maar gezien de verloren voorbereidingstijd prima. En stel je eens voor dat Ricciardo als twintigste had moeten beginnen? Dan had hij zich met hulp van de safetycar en Red Bulls strategische spelletje nooit in de strijd om de zege kunnen mengen. Hij speelt het perfect uit met opportunistische inhaalmanoeuvres op Räikkönen, Hamilton, Vettel en tot slot Bottas.

Subtop:
Nico Hülkenberg, Renault. Start: 7, finish: 6. Cijfer: 8
Hülkenberg valt niet erg op in China, maar doet wel wat van hem verwacht wordt. In de kwalificatie is hij ijzersterk met wéér P7 en hij profiteert in de race van de botsing tussen Verstappen en Vettel.

Flop:
Pierre Gasly, Toro Rosso. Start: 17, finish: 18. Cijfer: 5
Gasly volgt zijn memorabele race in Bahrein op met een weekend om snel te vergeten. Worstelt vanaf VT3 met zijn auto en raakt teamgenoot Hartley bij een misverstand met van positie wisselen.

Brendon Hartley, Toro Rosso. Start: 15, uitgevallen. Cijfer: 5
Hartley haalt in tegenstelling tot Gasly prima Q2, maar heeft de snelheid niet in de race. Dat leidt mede tot de mislukte positiewisseling met Gasly. Valt later uit met een versnellingsbakprobleem.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grands Prix van Bahrein en China, ligt donderdag in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.