*

Top & Flop: Spanje 2018

Eelco den Boer

Eelco den Boer

14 mei 2018 15:02

Top & Flop: Spanje 2018
Sutton Images

Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens het raceweekend in Azerbeidzjan in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:

Lewis Hamilton, Mercedes. Start: 1, finish: 1. Cijfer: 10
Er staat geen maat op Lewis Hamilton in de Grand Prix van Spanje. Het enige wat hij achteraf gezien anders had willen doen, is bij de start geen slipstream bieden aan titelrivaal Sebastian Vettel, maar aan team­genoot Valtteri Bottas. Voor de uitslag maakt het uiteindelijk geen verschil, want Bottas komt alsnog als tweede over de streep, terwijl Vettel na een tweede pitstop nog achter Max Verstappen terugvalt. Het gebeurt allemaal op grote afstand achter Hamilton, die de race volledig beheerst. Zo breidt hij zijn minimale voorsprong in het kampioenschap, die hij vooral aan geluk te danken had, flink uit. Eindelijk voelt de regerend wereldkampioen weer de synergie met zijn auto die hij de eerste races van het seizoen nog miste. De timing is gunstig, want de hoge bazen van Mercedes zijn in Spanje en de onderhandelingen voor contractverlenging lopen nog.

Subtop:

Charles Leclerc, Sauber. Start: 14, finish: 10. Cijfer: 9
Voor de tweede keer op rij eindigt Leclerc in de punten. Dat is sinds 2015 geen Sauber-coureur meer gelukt. Hij gaat dus met veel vertrouwen richting zijn thuisrace in Monaco.

Carlos Sainz. Renault. Start: 9, finish: 7. Cijfer: 9
Aangespoord door een grote groep fans slaagt Sainz erin als eerste Spanjaard over de streep te komen. Vlak voor Alonso, met wie hij het aan het begin van de race ook al aan de stok had.

Flop:

Sergej Sirotkin, Williams. Start: 15, finish: 14. Cijfer: 5
In de eerste vrije training moet Sergej Sirotkin zijn auto afstaan aan Robert Kubica. De ervaren Pool moet het team helpen de auto te verbeteren, terwijl hijzelf nog altijd droomt van een volwaardige terugkeer in de Formule 1. Hij had zich ongetwijfeld meer voorgesteld van zijn rentree tijdens een Grand Prix-weekend. De FW41 blijkt een nachtmerrie om in te rijden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de onervaren racecoureurs er zoveel moeite mee hebben. In alle trainingen staan de Williams-bolides stijf onderaan. Dat ze niet allebei op de achterste startrij komen, hebben ze te danken aan Brendon Hartley, die de kwalificatie moet missen na een zware crash in de slottraining. Sirotkin rijdt een snellere tijd dan Stroll, maar start achter hem wegens een gridstraf die hij uit Bakoe heeft meegenomen. In de race komt hij alleen in beeld met een spin op koude banden na de VSC.

Romain Grosjean, Haas. Start: 10, uitgevallen. Cijfer: 2
In een poging zijn teamgenoot te ontwijken, gaat Grosjean achterstevoren en elimineert daarmee ook Hülkenberg en Gasly. Het was zeker niet zijn enige fout in het weekend.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grand Prix van Spanje, ligt donderdag in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.