Daniil Kvyat zou baat hebben gehad bij een tweede seizoen met Toro Rosso. Dat denkt zijn voormalige teambaas Franz Tost, die de jonge Rus afgelopen winter naar Red Bull zag overstappen.

Bij Red Bull kende Kvyat – mede door technische problemen – een lastige start van seizoen 2015, al liet hij vorig weekend in Monaco volgens Red Bull-kopstuk Helmut Marko ‘zien wat hij kan’ met een vierde plek in de Grand Prix door de straten van het Prinsdom.

Franz Tost, die als teambaas van Toro Rosso in 2014 met Kvyat heeft gewerkt tijdens diens debuutseizoen, geeft in gesprek met Motorsport.com echter aan dat hij denkt dat het beter voor Kvyat zou zijn geweest als hij nog een jaartje langer bij Red Bulls juniorteam Toro Rosso was gebleven.

“Daniil is een zeer getalenteerde coureur, maar ik denk echt dat hij beter voorbereid zou zijn geweest voor de stap naar Red Bull als hij een tweede seizoen bij ons had gehad”, stelt Tost, al erkent ook hij dat ‘Daniils problemen vooral veroorzaakt werden door alle technische malheur’.

“Daniils manier van rijden is sowieso niet het probleem. Wat hem vooral tegen heeft gezeten, is dat hij tijdens de winter amper heeft kunnen testen. Hij kon daardoor geen goede basis afstelling vinden voor de auto en heeft ook geen vertrouwen achter het stuur van de Red Bull kunnen opbouwen.”

Dergelijke problemen daargelaten, vindt Tost wel dat Kvyat het ‘desondanks redelijk doet’. “En als hij gewoon de kans blijft krijgen om kilometers te maken en zodoende vertrouwen tankt, dan twijfel ik er niet aan dat Daniil heel goed gaat presteren.”

Volgens Tost is Kvyat zelfs een Grand Prix-winnaar in de dop, mits Red Bull hem een goede auto geeft en Renault deze dan ook van een competitieve krachtbron voorziet. “Hij is net als zijn teamgenoot Daniel Ricciardo een harde werker en met een goede auto kunnen ze allebei om de zeges meedoen.”