Met zijn sterke optredens in de openingsraces van 2015 heeft Max Verstappen het ongelijk van zijn criticasters al bewezen. Dat meent Verstappens Toro Rosso-teambaas Franz Tost.

Toen Verstappen medio 2014 door Toro Rosso werd aangekondigd als coureur voor 2015, waren er kritische stemmen te horen. Verstappen, met zijn zeventien jaar bij zijn debuut de jongste Formule 1-coureur ooit, zou te jong zijn, terwijl tevens werd geroepen dat de entree van een zeventienjarige coureur zou laten zien dat de Formule 1 te makkelijk is geworden.

Tost verdedigde de keuze van Red Bull en Toro Rosso toen al, en het doet hem goed dat Verstappen nu in twee races tijd al heeft bewezen dat de kritiek onterecht was. “Hij heeft zijn criticasters op het circuit van repliek gediend en dat was ook de beste manier om het te doen. Dit was de enige wijze om de domme mensen die eerder kritiek op hem hadden te overtuigen, want anders hadden ze het nog niet gesnapt”, vertelt Tost aan Autosport.

Verstappen maakte bij zijn debuut al indruk, door een sterke race te rijden totdat technische pech hem tot stoppen dwong. Tijdens zijn tweede raceweekend imponeerde hij nog meer, met een zesde plek in de verregende kwalificatie en een zevende plaats in de race. Tost is echter niet alleen onder de indruk van Verstappens resultaten, maar ook van de werkwijze en werklust van zowel de Nederlander als diens teamgenoot Carlos Sainz.

“Ik ben meer dan tevreden over onze jongens”, glundert Tost. “Ze rijden allebei zeer sterk, maken geen fouten, staan overal voor open en zitten zonder problemen tot ’s avonds laat in meetings met het team omdat ze zo leergierig zijn.”

“Behalve dat ze zeer getalenteerde coureurs zijn, doen ze er dus ook alles aan om te zien en begrijpen wat er allemaal speelt en gebeurt binnen het team en welke veranderingen aan hun auto’s worden gemaakt. Die toewijding draagt zeker bij aan hun goede prestaties.”

Key
Niet alleen Tost is te spreken over het tweetal, ook technisch directeur James Key is lovend. “Max en Carlos hebben het in Maleisië geweldig gedaan, ondanks de lastige omstandigheden. Ze doen echt precies wat we van ze verwachten, ook wat betreft het geven van feedback. Het voelt in veel opzichten zelfs helemaal niet alsof we met rookies werken.”