Toro Rosso-teambaas Franz Tost denkt dat zijn team tot aan het einde van het seizoen mee kan blijven vechten voor de vijfde plek in het constructeurskampioenschap. Toro Rosso zal hierbij de strijd aan moeten gaan met Williams en het fabrieksteam van Renault.

Het opleidingsteam van Red Bull staat op dit moment op de vijfde plaats, met zeven punten voorsprong op Williams. Renault sluit daarop aan met 18 punten tot zo ver. De afstand naar Force India op de vierde plek, met 71 punten, lijkt te groot om nog te overbruggen.

Sainz in gesprek met Tost tijdens de Grand Prix van Spanje  ©Racepictures

Tost richt zich daarom op het behouden van de vijfde plek, wat volgens hem een flinke uitdaging zal worden. “De verschillen zijn klein dus kan het na de volgende race weer helemaal anders zijn”, zegt Tost tijdens een interview met GP Gazzette, het e-magazine van Motorsport. “Deze punten hebben we in elk geval al in de tas. Ons pakket is qua chassis en motor behoorlijk competitief en de rijders presteren goed.”

Toro Rosso geniet in vergelijking met de teams waarmee zij concurreren van twee goed presterende coureurs. Bij het team van Williams lukte het Lance Stroll pas afgelopen weekend zijn eerste punten te pakken en Renault moet volledig vertrouwen op de prestaties van Nico Hülkenberg, want teamgenoot Jolyon Palmer is tot dusver puntloos dit jaar.

“De vijfde plek is naar mijn mening realistisch”, zegt Tost positief gezind. “Ik ben meer dan blij als we dit vast kunnen houden tot het einde van het jaar. Dan komt er een feestje!” Het enige dat dit feestje nog in de weg kan staan zijn de motorproblemen die de Toro Rosso’s al een aantal keer hebben geteisterd dit seizoen.