Na zijn overwinning in de Grand Prix van Maleisië staat Max Verstappen ook in Japan op het podium. Heel even mocht hij hopen op de overwinning, maar van een echte aanval op Lewis Hamilton kwam het niet.

Verstappen legt de basis voor zijn tweede podiumplaats op rij direct na de start. Een goede start levert hem een plekje aan de binnenkant bij teamgenoot Daniel Ricciardo op in de eerste bocht en dus ligt Verstappen in de tweede bocht al derde.

De auto van Verstappen is zo afgesteld dat hij er in de eerste bochtige sector goed mee uit de voeten kan, waardoor hij zijn RB13 in de hairpin na de fly-over naast de Ferrari van Vettel weet te zetten. Wellicht dat de problemen aan boord van Vettel’s Ferrari hem hierbij in de kaart spelen, want ronden later valt Vettel met motorproblemen uit.

Verstappen neemt P2 over van Vettel.

Na de herstart komt Verstappen in een soort niemandsland terecht. De Nederlander kan simpelweg het tempo van Lewis Hamilton niet volgen, maar Verstappen rijdt op zijn beurt weg van zijn achtervolgers.

In ronde 22 duikt de Nederlander als eerste van de top vier de pits in voor vers rubber. Op een nieuwe setje softs komt hij in vierde stelling, pal voor de deur bij Kimi Räikkönen terug de baan op. Lewis Hamilton volgt een ronde later, maar op gelijkwaardig rubber lijkt Hamilton opeens niet meer aan staat het tempo te dicteren zoals hij dat voor zijn stop deed. Verstappen rijdt het gaat naar Hamilton langzaam maar zeker dicht.

Het is de helpende hand van Bottas die Hamilton uitkomst brengt, door Hamilton voorbij te laten en vervolgens Verstappen achter zich te houden. Het gat dat de Nederlander zo kundig gedicht had is dan alweer opgelopen tot drie seconden. Het tweetal doet vanaf dat moment niet voor elkaar onder in rondetijden, waardoor het gat blijft schommelen tussen de tweeënhalve en drie seconden.

In de slotronden, na het opheffen van de virtual safety car voor het uit- en stilvallen van Lance Stroll met een kapot voorwiel, is Verstappen by far de snellere van de twee. Verstappen moet echter niet alleen Hamilton voorbij, maar een troepje achterblijvers. Het maakt dat Verstappen niet écht een aanval kan opzetten en dat hij de overwinning moet laten aan de man die de meeste ronden aan kop heeft gereden.