Max heeft gelijk. We zijn allemaal menselijk. Dus maken we fouten. Maar ja, dit is de Formule 1. Daar lig je niet onder een vergrootglas, maar onder een operatiemicroscoop. Waar snelheid in honderdsten en duizendsten van seconden wordt opgesplitst, worden ook foutjes tot op het bot en het merg uitgeplozen.

Van alles wordt erbij gehaald wanneer er iets misgaat: van bandentemperatuur en vuile lucht tot dickheads en psychiatrische complexen. Max weet er intussen alles van. In Frankrijk was Vettel weer eens aan de beurt. De viervoudige had een botsinkje met Bottas. Zoiets heet in gewoon Nederlands een racing incident. Beetje dom. Hoort erbij. Vettel had er achteraf een hele verklaring voor: te goede start, dringen, geen ruimte, geen grip, Bottas, boink. Foutje. Vettel gaf het zelf toe. Klaar.

Maar nee: dit is de Formule 1. De stewards ontleedden het voorval en besloten tot een tijdstraf. Nou ja, vooruit dan. Maar daar bleef het niet bij. Na afloop riep Hamilton voor de camera’s dat Vettels actie crazy was (nieuwste trend: winnaar levert in de green room commentaar op de beelden), terwijl achter de pits Lauda rondtoeterde dat de tijdstraf veel te mild was en in de persconferentie strooide Max desgevraagd nog wat zout in de wonden door over Vettels rijstijl te beginnen. Het was een grapje, aldus Max.

Of heeft hij, wat dit aangaat, stiekem toch een punt? Want voor de hoeveelste maal was Vettel niet betrokken bij een incident in de eerste ronde of zelfs de eerste bocht? Kan iemand de viervoudige kampioen een keer vertellen dat je daar de race niet wint? Nou ja, ergens begrijp ik hem wel. Sta je met veel pijn en moeite weer aan de leiding in de stand om het wereldkampioenschap, komt Pirelli aanzetten met banden waar Mercedes het meest voordeel van heeft. En Mercedes zelf trekt ook nog maar eens een upgrade uit de kast. En ja hoor, daar staan die zilverpijlen weer dubbeldik voor je neus. Dan ga je rare dingen doen. En dan is de start een van de weinige momenten dat je er nog langs zou kunnen. Dus probeer je van alles. En wil je te veel. Foutje. Menselijk.

Maar Vettel is nu al bijna twee jaar zo menselijk bezig. Het wordt stilaan al te menselijk. Want dit is de Formule 1. Het enige dat telt is winnen. Het wereldkampioenschap. En dat lukt maar niet. Vettel en Ferrari krijgen Mercedes er nét niet onder. Daarom heeft Ferrari maar eens voorzichtig aangekondigd dat Vettels rugdekking volgend jaar komt te vervallen. Räikkönen zou wel eens plaats kunnen gaan maken voor de kroonprins, Leclerc. Ik ben benieuwd hoe menselijk Vettel daar op reageert.