Ohoooh… heerlijk dat gevecht in Hongarije! Stuff of Legends. Want het ging niet alleen om de overwinning in de race, het gaat intussen ook om de wereldtitel, om de plaats op de troon, om de hegemonie in de Formule 1. De koning en de kroonprins.

Lang dachten we dat dit seizoen een koninklijke walk-over zou worden, maar niets is minder waar. De kroonprins heeft de koning in het vizier. De troon wankelt. En wij maken het mee.

Besef, Max-fans, Formule 1-fans, dat dit onversneden Formule 1-historie is. Over vijftig jaar heeft men het hier nog over. Weet je nog, de zomer van 2019, Hockenheim, Hungaroring? Eerst al dat duel op de baan. Rechtstreeks wapengekletter, hoe mooi willen we het hebben? Het was kort, maar hevig. De koning, zaterdag al geklopt in de kwalificatie, moest vol in de aanval. Auto’s naast elkaar door de bochten. Geen van beide gaf af. In het verleden lieten de meeste tegenstanders zich overrompelen of afbluffen door de haarscherpe acties van de koning, maar niet de kroonprins. Daarom is hij de kroonprins.

De man die al zo lang heerst in de Formule 1 vindt de man die hij niet meer aan kan. Hij raakt van de baan. Brult over de radio dat hij niet meer weet wat hij moet doen. Dan schieten zijn maarschalken te hulp. Bedenk dat er op de fabriek van Mercedes zo’n heel NASA-vluchtleidingscentrum gecomputeriseerd meedenkt over alle mogelijke race-strategieën. Toto Wolff onthulde na afloop dat ze na Hockenheim de communicatie hierover hadden gestroomlijnd – zie hoe dit duel het beste in iedereen boven brengt. Dat is sport, dat is Formule 1!

De machtswissel is aanstaande

Tamelijk wanhopig trok Mercedes zijn laatste kaart: pitstop voor mediumbanden. Zondagochtend hadden ze die optie nog verworpen, ze wisten echt niet of het nu alsnog ging werken. Maar ja, anders wonnen ze ook niet.

Het leek in eerste instantie ook niet te werken, tot de koning boven zichzelf uitsteeg en de kroonprins dwong om alle rubber van zijn harde banden af te rijden. Hoe spannend was dat? Puntje van je stoel toch? Eerst bleven het tienden en toen ineens waren het seconden en wist je dat Mercedes goed had gegokt. Briljant. Nog is de koning de koning. Maar hij moet inmiddels tot het uiterste gaan. Hoor hoe in de paddock voortdurend de vraag rond zoemt: wie is de beste Max of Lewis? De machtswissel is aanstaande. Bereid je voor op een hete herfst.

Volg Koen Vergeer ook via @KoenVergeerF1