*

UPDATE – ‘Mercedes wil van Brawn af’

Daan de Geus

Daan de Geus

22 januari 2013 14:20

UPDATE – ‘Mercedes wil van Brawn af’
Racepictures

De BBC claimt over informatie te beschikken waaruit blijkt dat Mercedes van teambaas Ross Brawn af wil en hem wil vervangen door Toto Wolff en Paddy Lowe.

De BBC stelt op haar website dat het over informatie beschikt waaruit bovenstaande blijkt, terwijl BBC-analyst Eddie Jordan hetzelfde zou hebben vernomen aan de hand van eigen onderzoek.

Teambaas Brawn is al werkzaam voor het team uit Brackley sinds het Honda-tijdperk. Hij ging – na eerder grote successen te hebben geboekt met Benetton en Ferrari – in 2007 als teambaas voor de renstal aan de slag.

Toen Honda een jaar later, in het najaar van 2008, besloot de stekker uit het team te trekken wegens gebrek aan succes en de te hoge kosten, nam Brawn de boel over en doopte hij de formatie om in Brawn GP, dat prompt zowel de constructeurs als de rijderstitel won met Jenson Button.

Eind 2009 verkocht Brawn het team vervolgens weer aan Mercedes, dat hem aanhield als teambaas. Inmiddels lijkt Mercedes – na drie weinig succesvolle seizoenen – Brawn volgens de BBC echter beu te zijn en te willen lozen.

De gisteren door Mercedes als motorsportchef aangetrokken Wolff – die afkomstig is van Williams – moet volgens de berichtgeving één van de twee kopstukken worden die het stokje van Brawn overnemen, terwijl Lowe – die nu nog technisch directeur is bij McLaren – de ander is.

“Wolff krijgt daarbij de rol van teambaas toebedeeld, met Lowe naast hem als degene die de verantwoordelijkheid draagt over alle technische zaken”, vertelt Jordan aan de BBC. “Lowe zal daarbij meer verantwoordelijkheden krijgen dan een gewone technisch directeur en meer invloed hebben op het management, zodat hij in die rol eigenlijk de dagelijkse leiding over het team krijgt.”

Hoeveel er waar is van de berichtgeving van de BBC, is afwachten. McLaren weigert de Britse televisiecorporatie namelijk een reactie te geven, terwijl Mercedes louter kwijt wil dat het de berichtgeving ‘hoogst speculatief’ vindt. Wolff heeft op zijn beurt gezegd dat hij dit alles ‘net als iedereen in de krant heeft gelezen en er verder niets over kan zeggen’.

Wat het vermeende plan van Mercedes overigens behoorlijk kan bemoeilijken, is dat Lowe nog onder contract staat bij McLaren en er in dit soort overeenkomsten doorgaans een ‘wachttijd’ is afgesproken waaraan voldaan moet worden alvorens een technisch kopstuk bij een ander team aan de slag kan.

Volgens de BBC is Lowe in principe al akkoord met Mercedes, maar heeft hij nog geen contract getekend. Hier wordt verder nog bij vermeld dat Lowe eerder ook al een soortgelijk akkoord had met Williams, alwaar hij een vergelijkbare rol zou krijgen, maar dit ging uiteindelijk – en mogelijk door het vertrek van Wolff – niet door.

Als Wolff en Lowe inderdaad de functie van teambaas gaan delen, is er voor Brawn geen plek meer. Mercedes zou hem nog wel willen houden totdat Lowe na zijn verplichte verlof aan de slag mag, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat Brawn zijn plek wil warmhouden totdat het zover is. Ook Brawns kompaan Nick Fry, de ceo van Mercedes F1, zou door de veranderingen naar nieuw werk op zoek moeten.

UPDATE:
In gesprek met Autosport heeft Wolff ontkend dat er plannen zijn om Brawn te vervangen. “Ik snap dat dergelijke geruchten de ronde doen, maar ik neem aan dat ik er zelf toch wel van zou weten als we dergelijke plannen hadden?”, vraagt hij zich hardop af.

“Ross – die geweldig veel heeft bereikt in zijn carrière – zit nog altijd op zijn plek als één van de kopstukken van dit team en ik hoop dat hij blijft”, aldus Wolff.