Jaap van Lagen is door zijn team, Red-Devil Team Comtec, aan de kant gezet. De coureur uit Wekerom werd begin dit jaar door teambaas Jonathan Lewis nog binnen gehaald als held en reddende engel. Na een teleurstellend weekend in Monza is de teambaas echter van gedachten veranderd en heeft onze landgenoot zonder pardon op straat gezet.Als FORMULE 1 RaceReport Van Lagen spreekt is hij nog helemaal ontredderd. Hij kan maar niet geloven wat hem is overkomen. Alsof hij in een slechte soap zit. Hij is de eerste om toe te geven dat de seizoensopener in Monza niet naar wens verliep.

In de vrije training was hij nog in de top te vinden, maar tijdens de kwalificatie en de races stapelde probleem op probleem, waardoor Van Lagen niet met de auto uit de voeten kon. Met name de banden zorgden voor kopzorgen. Er zaten setjes, zo bleek later, van twee jaar oud tussen. Ondanks de teleurstellende resultaten (twee keer elfde) nam Van Lagen monter afscheid van het team. Ze zouden elkaar tenslotte volgende week in Magny-Cours treffen om te testen.

Afgelopen maandag, daags na de race, werd hij echter door teambaas Lewis opgebeld met de mededeling dat hij op non-actief is gesteld. Daarvoor was overigens op internet (www.italiaracing.net) al een verklaring van Lewis te vinden voor de reden achter zijn beslissing. Jonathan Lewis: ,,Ik ben al teleurgesteld in Jaap sinds de eerste gezamenlijke test in maart en ik heb Jaap zoveel kansen gegeven, maar als we met Comtec nog vooraan willen rijden moeten we nu ingrijpen. Jaap heeft teveel tijd in de grindbak doorgebracht en dat is zeker niet wat we van hem verwachtten toen we hem contracteerden. Dus dat ik teleurgesteld in hem ben, is een understatement.”

Van Lagen snapt er ondertussen niks van. ,,Toen hij me binnen haalde noemde hij me één van de beste rijders ter wereld en nu zou ik één van de slechtste zijn? Dat slaat toch nergens op.” Van Lagen zit met zijn handen in het haar. Hij benadrukt dat zijn contract rechtsgeldig is. ,,Dat kan alleen ontbonden worden als ik niet aan mijn betalingsverplichtingen voldoe, maar dat is juist allemaal goed geregeld.” Inmiddels heeft de 30-jarige een advocaat in de arm genomen om tot een oplossing te kunnen komen.”

Het liefst rijdt hij dit jaar natuurlijk World Series by Renault. ,,Maar met dit team gaat het nooit meer werken. Na dit voorval kan je er niet op vertrouwen dat ze je nog eerlijk zullen helpen.” Aan wat voor oplossing we moeten denken, weet Van Lagen nog niet. Hij is nog te ondersteboven van het voorval om al met een concreet plan te komen. ,,Ik heb echt keihard gevochten om dit te bereiken. Ik was dolblij met dit contract en was echt in de veronderstelling dat we verder konden gaan met winnen en dan krijg je dit. Ik ben er kapot van.”