Stoffel Vandoorne heeft bevestigd dat hij in 2016 test- en reserverijder bij McLaren zal zijn. De Belg gaat daarnaast mogelijk in de Japanse Super Formula rijden.

GP2-kampioen Vandoorne legde zich er eerder al bij neer dat debuteren in de Formule 1 er niet in zit in 2016. De McLaren-protegé bevestigt daarbij nu in een vraaggesprek op de website van het team dat hij in 2016 het stokje overneemt van Kevin Magnussen als test- en reserverijder.

“Het is een goede positie om in te zitten”, zegt hij over die rol. “Ik wil er natuurlijk wel graag naast blijven racen, dus daar kijken we nu naar. Ik denk dat het belangrijk is om scherp en fit te blijven door te racen, zodat je er klaar voor bent als zich een kans in de Formule 1 aandient.”

Vandoorne bevestigt verder dat hij binnenkort een test gaat doen voor een Super Formula-team, maar herhaalt dat het daarmee nog niet is gezegd dat hij in 2016 in de Japanse klasse zal uitkomen voor een aan McLarens motorpartner Honda gelieerd team.

Gevraagd of hij denkt dat hij met een eventuele campagne in de Super Formula en zijn testwerk voor McLaren juist ‘optimaal voorbereid’ zal zijn op een mogelijk debuut in 2017, antwoordt Vandoorne dat dit ‘goed mogelijk’ is.

De reden hiervoor, zo legt de Vlaming uit, is dat Super Formula-auto’s over meer downforce beschikken en sneller door de bochten gaan dan Formule 1-auto’s, welke vermoedelijk uitgerekend in 2017 door reglementswijzigingen juist weer meer downforce en een hogere bochtensnelheid krijgen.

“Wat daarentegen lastig te voorspellen is, is hoeveel op 2017 gericht testwerk we in 2016 zullen doen”, erkent Vandoorne. “Daarnaast is het de laatste jaren moeilijk gebleken voor jonge coureurs om veel testkilometers te maken, dus ik hoop dat er volgend seizoen meer tussentijds getest gaat worden.”

Vandoorne, die stelt eerder in de Formule Renault 3.5 en GP2 veel te hebben geleerd, denkt bovendien ook van nóg een jaar in een opstapklasse weer bij te kunnen leren: “Ik denk dat je met elk jaar dat je racet waardevolle ervaring opdoet, ongeacht in welke klasse je uitkomt.”