Stoffel Vandoorne heeft zich erbij neergelegd dat hij voor 2016 niet op een racezitje in de Formule 1 hoeft te rekenen. Hij wordt waarschijnlijk testrijder bij McLaren, maar wil daarnaast absoluut ergens racen.

De 23-jarige Vandoorne, die met twee raceweekends te gaan al zeker is van de GP2-titel, maakt onderdeel uit van McLarens talentenprogramma en was ook dit jaar daarnaast dus al als test and development-rijder aan het team uit Woking verbonden. Sinds McLaren afscheid heeft genomen van Kevin Magnussen vervult Vandoorne ook de rol van reserve en het staat zo goed als vast dat de Belg in 2016 aanblijft als test- en reservecoureur van McLaren.

In gesprek met Motorsport-Total vertelt Vandoorne dat hij het ‘cool’ zou vinden om die rol op zich te nemen, maar benadrukt ook dat hij daarnaast wil blijven racen. “Absoluut, want ik wil scherp blijven. Welke klasse het wordt is nog onduidelijk, maar we overwegen nu een aantal opties.”

Eén van die opties, zo wordt bericht, is racen in de Japanse Super Formula voor een aan McLarens motorpartner Honda gelieerd team. Vandoorne staat daar voor open: “Het is zeker een optie, maar er is nog niks beslist. De Super Formula-auto’s zijn serieuze bolides. Net zo snel als een GP2-auto, of zelfs sneller. Ze hebben minder vermogen, maar veel downforce en zijn dus erg snel in de bochten. Ze zijn daarin zelfs sneller dan de huidige F1-auto’s.”

Dat er bij McLaren zelf in de Formule 1 niet gelijk een racezitje voor hem is, verrast Vandoorne niet. “Ze hebben met Fernando Alonso en Jenson Button twee wereldkampioenen in dienst, dus ik kan het ze natuurlijk niet kwalijk nemen dat ze met dat duo verder gaan.”

“Ik heb dat gewoon te accepteren en moet afwachten wat 2016 voor me brengt. Het is echter goed voor me dat ik waarschijnlijk reserve bij McLaren blijf, want zo ben ik toch bij alle races”, vertelt de Vlaming die zich ondanks het uitblijven van een racezitje ‘zo goed mogelijk voorbereid’ voelt op de Formule 1, na zijn jaar in de Formule Renault 3.5 – waar hij in 2013 tweede werd – en seizoenen in de GP2, met de tweede plek in 2014 en titel in 2015.