Kevin Magnussen en zijn team McLaren hebben bevestigd dat ze na dit seizoen uit elkaar gaan. Het team heeft zijn optie op de diensten van de Deen niet verlengd.

De breuk was eigenlijk al geen geheim meer: vrijdag kondigde Autosport hem al aan. McLaren-baas Ron Dennis neemt nu alle twijfel weg. “Kevin wil volgend jaar ontzettend graag racen. Hij wil zijn ambities en potentieel gaan waarmaken, en daarbij willen we hem niet in de weg zitten.”

Bij McLaren was de kans op een racezitje voor Magnussen na het aanblijven van Jenson Button verkeken. “We hebben geen plek meer voor hem als racecoureur”, bevestigt Dennis. “Maar het is geen schande om het af te leggen tegen twee oud-wereldkampioenen.”

Dat Magnussen moet vertrekken heeft niets te maken met diens kwaliteiten, verzekert CEO Dennis. “Hij heeft heel veel talent en verdient een plaats in de Formule 1. Sinds hij in 2010 bij ons talentenprogramma kwam, heeft hij altijd uitstekend werk geleverd. Vorig jaar racete hij verdienstelijk naast Jenson, en dit jaar bleef hij ondanks de frustratie over zijn verloren racezitje hard werken.”

Mailtje

Magnussen vernam via de mail dat McLaren afscheid van hem zou nemen. “Nadat de optie die het team op me had was verstreken, zat ik te wachten”, vertelt de jonge Deen aan Motorsport. “Ik hoorde een paar dagen niets, en toen kreeg ik een mail van de assistent van Ron.”

“Het was een klein stukje tekst”, vervolgt Magnussen, “waarin het team uitlegt dat het me in de toekomst niets kan bieden.” De timing van het bericht had niet beter kunnen zijn: Magnussen ontving het uitgerekend op zijn verjaardag.

Een verrassing was het echter niet, vertelt de coureur. “Ik had al duidelijk gemaakt dat ik volgend jaar sowieso wil racen. Bij McLaren had ik alleen aan de bak gekund als Jenson of Fernando opeens met pensioen was gegaan, dus het was wel duidelijk dat er voor mij geen plaats meer was.”

De kans bestaat dat Magnussen in 2016 alsnog in de Formule 1 rijdt. “Ik ben met meerdere teams in gesprek”, verklapt hij. “De Formule 1 is nog steeds mijn doel. Ik wil nog altijd wereldkampioen worden.” Als dat niet lukt, vergaat de wereld van de 23-jarige coureur ook niet. “Ik leef om te racen dus dat zal ik ook doen. Ik heb de afgelopen tijd interessante aanbiedingen gehad, waarvan ik er zeker een zal aannemen.”