Voor Stoffel Vandoorne is op korte termijn niet heel veel veranderd nu hij een McLaren-zitje krijgt in 2017. De Belg is de rest van 2016 eerst nog altijd reserve bij dat team en combineert dat met racen in Japan. Maar tussendoor is hij zich in gedachten, woord en daad al volop aan het voorbereiden.

Twee weken geleden, in Monza, werd bekend gemaakt dat Stoffel Vandoorne in 2017 het racezitje van Jenson Button bij McLaren overneemt. De week daarna won Vandoorne in de Japanse Super Formula zijn eerste race en nu is hij dus alweer in Singapore om zijn huidige McLaren-taken als test- en reserverijder te vervullen.

Gevraagd of zijn nieuwe status verder veel voor hem verandert, antwoordt Vandoorne dat er ‘niet zoveel anders is’. “Want ik race nog in Japan en ben daarnaast bij de Grands Prix, net als voorheen. Wel denk ik natuurlijk al aan veel dingen voor volgend jaar en praat ik daar veel over met de engineers.”

Vandoorne zelf denkt overigens wel ‘elke dag aan nieuwe dingen’ met oog op 2017, vertelt hij. “Nu ik de tijd heb, probeer ik zoveel mogelijk voorbereidingen te treffen voor 2017, zodat ik goed voorbereid aan de start sta.”

“Het is daarom gunstig dat de beslissing vrij vroeg genomen is en ik het team al goed ken. Dat maakt het makkelijker voor me om mijn plek in het team te vinden en ik weet bij wie ik aan moet kloppen als ik vragen heb.”

Verder is het niet zo dat Vandoorne al aftelt naar 2017, zegt hij. “Ik verheug me er natuurlijk enorm op volgend jaar in de auto te zitten, maar op dit moment denk ik vooral aan de voorbereidingen en hoe de transitie van reserve- naar racecoureur gaat zijn.”

Vandoorne denkt dat het vanaf november veel drukker wordt qua voorbereidend werk met het team: “Dan zijn er minder races en brengen we meer tijd op de fabriek door. Deze winter zal ik daar ook veel zijn en zal het werk waarschijnlijk snel toenemen.”

Formula One Testing, Silverstone, Silverstone, England, Wednesday 13 July 2016 - Stoffel Vandoorne (BEL) McLaren MP4-31 Test and Reserve Driver.

Vandoorne tijdens een test voor McLaren.

Button
Vandoorne is volgend seizoen bij McLaren zoals bekend de teamgenoot van Fernando Alonso, terwijl Jenson Button er bij blijft om het team, middels simulator- en misschien ook testwerk, met technische zaken bij te staan. In zekere zin neemt de Brit, die tot en met 2018 onder contract blijft, dus de rol van ontwikkelingsrijder op zich.

Zorgt de aanwezigheid van Button daarbij voor extra druk voor Vandoorne? “Iedereen heeft daar natuurlijk z’n mening over, maar ik denk dat het positief is om Jenson bij ons te houden”, antwoordt hij.

“Jenson is de meest ervaren rijder in de Formule 1. Hij heeft zeventien jaar ervaring en is heel belangrijk geweest bij de ontwikkeling van deze wagens en de wagen van volgend jaar. Die ervaring erbij houden, is goed voor ons en ik denk dat het het team verder zal pushen.”

Vandoorne weet, los van Buttons blijvende betrokkenheid, sowieso wat hem te doen staat: “Ik moet gewoon m’n job doen. Dat is normaal als Formule 1-rijder. Als je niet presteert hoor je hier ook niet thuis.”