De nieuwe Sauber-teambaas Frédéric Vasseur heeft ‘het Honda-vraagstuk’ bovenaan zijn takenlijstje staan voor als hij maandag begint bij het Zwitserse team.

Sauber heeft een motordeal met Honda voor 2018, maar deze overeenkomst zou op de tocht staan. Vasseur vertelt daarbij dat hij zich realiseert dat met Honda-motoren rijden ‘eng’ kan zijn, verwijzend naar de problemen die McLaren al drie jaar lang heeft met de Japanse motorfabrikant.

Vasseur was van begin 2016 t/m begin 2017 teambaas van Renault.

“Het Honda-vraagstuk ligt op tafel en is het eerste waar ik me over zal buigen”, vertelt Vasseur aan het Franse L’Équipe. “Het is een vraag waar we snel antwoord op moeten hebben”, zo lijkt de Fransman te refereren aan de nieuwe onzekerheid om het doorgaan van de deal.

Volgens berichten in onder meer het Duitse Bild zou Honda de deal namelijk willen opzeggen, omdat de overeenkomst oorspronkelijk gesloten was met de vorige teambaas Monisha Kaltenborn. Honda zou niet gediend zijn geweest van haar exit en de veranderingen bij Sauber sindsdien.

In andere publicaties, waaronder Autosport, wordt daarentegen gesteld dat Sauber-eigenaar Longbow Finance liever niet met Honda in zee gaat omdat het vreest met de Japanse motoren definitief veroordeeld te zijn tot achteraan rijden. Met een andere leverancier zou het meer perspectief zien.

Sauber rijdt dit jaar met Ferrari-motoren uit 2016.

De Honda-deal zou zelfs één van de redenen achter het vertrek van Kaltenborn zijn, bericht Autosport. Auto, Motor und Sport meldt nu dat Sauber, als het gebruik maakt van een opzegclausule die naar verluidt in de Honda-deal staat, zou kunnen kiezen uit Ferrari of Mercedes als motorleverancier.

Wat de situatie nog ingewikkelder maakt volgens deze Duitse publicatie, is dat een vertrek van Honda uit de Formule 1 niet uit te sluiten zou zijn. Honda zou hier echter pas in oktober over willen beslissen, na gezien te hebben hoe een voor later dit seizoen geplande update functioneert.

Sauber moet – mogelijk los van wat Honda besluit – echter snel duidelijkheid hebben over de motorkwestie. Dit omdat het een klein team is en niet over de middelen beschikt haar in ontwikkeling zijnde 2018-auto laat in het jaar nog op een andere krachtbron aan te passen.