Red Bull-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo hebben een reprimande van de FIA gekregen voor hun botsing in Bakoe. Daarnaast zijn ze streng toegesproken door hun team en moeten ze hun excuses aan de personeelsleden op de fabriek maken.

Als ‘straf’ moeten Verstappen en Ricciardo dan ook voor de Grote Prijs van Spanje afreizen naar de Red Bull-fabriek in Milton Keynes om hun excuses aan te bieden. De Nederlander en Australiër vergooiden met hun botsing op het Baku City Circuit een vierde en vijfde plek, tot groot ongenoegen van teambaas Christian Horner. “Dit soort dingen bespreken we achter gesloten deuren, maar de jongens rijden uiteindelijk voor het team en beseffen dat ze het vandaag hebben verpest”, vertelt hij Sky Sports F1.

“Ze moeten hun excuses aan het team maken – aan elk lid van het team – want dit is een teamsport; wat zij duidelijk hebben vergeten.” Volgens Horner hadden Verstappen en Ricciardo, die meerdere malen fel met elkaar duelleerden in de Grand Prix van Azerbeidzjan, al een paar keer van hun engineers te horen gekregen het wat rustiger aan te doen met elkaar. “Ik wil niemand de schuld geven. Ze hebben namelijk allebei schuld, en het is het team dat er de dupe van is.”

De botsing tussen de Red Bull-rijders.

Horner geeft verder aan dat Red Bull het tweetal in principe zonder teamorders met elkaar wil laten racen: “Maar ze moeten daarbij wel respect voor elkaar en het team tonen.” Volgens Horner zijn ze er daarbij na de race “duidelijk aan herinnerd” dat ze voor een team rijden en een verantwoordelijkheid naar het team toe hebben.

Behalve dat ze zich na de race bij Red Bull moesten verantwoorden voor het incident, moesten Verstappen en Ricciardo ook bij de wedstrijdleiding op het matje komen. Daar kwamen ze er zonder straf vanaf, al hebben ze wel een reprimande gekregen. Dat is voor allebei de eerste van het jaar. Net als Red Bull is de FIA van mening dat ze beide even veel schuld dragen voor het voorval.

“Verstappen maakte twee verdedigende bewegingen, die allebei vrij klein waren. Ricciardo heeft toegegeven dat hij te laat was met zijn actie om aan de linkerkant in te halen. Hoewel het voor de stewards duidelijk is dat het ongeluk zijn oorsprong vindt in het bewegen van Verstappen, droeg de actie van Ricciardo ook bij aan de botsing”, luidt de lezing van de wedstrijdleiding op het incident.

Verstappen en Ricciardo staan na hun botsing in de uitloopzone bij bocht één geparkeerd.