Max Verstappen heeft, uiteraard, enorm veel zin in zijn thuisrace van komend weekend op Spa-Francorchamps. “Ik hoop dat we nu een goed weekend kunnen hebben.”

Dat zegt Verstappen op zijn eigen website Verstappen.nl, waarbij het ‘nu’ in zijn uitspraak zowel kan verwijzen naar de tegenslagen die hij dit jaar al te verduren heeft gekregen als naar hoe zijn Belgische Grand Prix-weekend vorig jaar na een goede start op een teleurstelling uitliep.

“We hadden toen een goede kwalificatie, al verliep de race helaas niet zoals verwacht.” Verstappen kwalificeerde zich knap als tweede op Spa, maar een incident in de eerste bocht met de Ferrari-coureurs verpestte zijn race. De Red Bull-coureur finishte uiteindelijk als elfde.

In de eerste helft van 2017 heeft het Verstappen ook tegen gezeten. De Nederlander is vijf keer uitgevallen en zijn Red Bull en de Renault-motor achterin zijn niet snel genoeg gebleken om stelselmatig mee te doen om de echte topklasseringen.

Verstappen blijft positief: “Het seizoen is nog niet voorbij.”

“We hebben vaak op een goede uitgangspositie gelegen, waarna we uitvielen. Dat hoort bij het racen”, weet hij, net zoals hij weet dat je er gewoon mee moet omgaan: “Positief blijven en de volgende race weer proberen er het beste van te maken.”

Die volgende race is dus op Spa, met tienduizenden in oranje gestoken fans langs de baan om hem aan te moedigen, waarvan een groot deel op een speciale Max Verstappen-tribune zal zitten. “Daar ben ik heel blij mee.” Druk voelt hij daarbij niet in negatieve zin: “De druk is positief. Er zijn veel fans die je aanmoedigen en motiveren.”

Positief is ook de insteek waarmee Verstappen na de zomerstop verdergaat. “Het seizoen is nog niet voorbij: er is nog een helft te gaan. Ik hoop dat we het gat nog verder kunnen dichten en regelmatig voor podiumplekken kunnen vechten.”

Of dat op Spa al gaat lukken? “Ik hoop dat we nu een goed weekend kunnen hebben”, verklaart hij dus. “We gaan het zien.” Wat misschien zal helpen, is het typisch onvoorspelbare weer dat we zo vaak op Spa zien. “Een beetje regen tijdens de race is natuurlijk altijd leuk.”