Max Verstappen was na zijn trainingscrash in Monaco, en ook na de race, zó boos op zichzelf dat hij Red Bulls Energy Station wel kon afbreken. “Het deed me ontzettend veel pijn dat ik na de race bij het zwembad moest lachen voor de camera.”

©Sutton Images.

Dat vertelt Verstappen in een exclusief interview met FORMULE 1, waarin hij uitgebreid terugblikt op het afgelopen seizoen. Het dieptepunt daarvan was het weekend in Monaco waar hij – het verhaal mag inmiddels bekend zijn – crashte in de derde training, daardoor niet mee kon doen aan de kwalificatie en zo zijn kans op de zege vergooide.

De overwinning ging, uitgerekend, naar teamgenoot Daniel Ricciardo, naast wie Verstappen (die nog negende werd in de race) na afloop op de foto moest op Red Bulls drijvende Energy Station, het hospitality-onderkomen. “Dan zie je Daniel in het zwembad springen omdat hij heeft gewonnen en moet je daar zitten lachen. Ik kon dat hele Energy Station wel afbreken. Ik heb dat alleen niet laten blijken.”

Bestel hier de Formule 1 special ‘Het jaar van Max’.

©Red Bull.

Toch deed het, zo zegt Verstappen, ‘van binnenuit heel veel pijn’. “Dat gevoel heb ik met karten ook een paar keer gehad, maar nog nooit in de Formule 1. Dat je de overwinning echt, zo hup, in de prullenbak gooit. Het voelde nu precies zo. Ik denk dat ik dat soms nodig heb: om te resetten. Na Monaco had ik dat nodig.”

“Misschien was Monaco ook wel nodig”, erkent hij. “Daarna wilde ik wel wat laten zien: zo kan het niet later”, zegt Verstappen, die het daarentegen niet nodig vond dat hij na Monaco in gesprek moest met teambaas Christian Horner en bij Red Bull-kopstuk Helmut Marko langs moest komen op kantoor. “Want ik denk dat ik mijzelf meer voor de kop kan slaan dan wat zij mij aan kritiek leveren.”

“Ik heb Marko toen ook nog eens uitgelegd dat ik die gesprekken niet nodig heb, omdat ik zelf heel goed weet wat er fout gaat, ging of beter moet. Je moet dan alleen wel zorgen dat je het ook daadwerkelijk omkeert. Na Monaco heb ik volgens mij ook wel bewezen dat ik dat kan”, doelt hij op zijn ijzersterke reeks vanaf de Grand Prix van Canada.

In het nieuwe nummer van FORMULE 1, de special ‘Het jaar van Max’, blikt Max Verstappen in een uitgebreid, exclusief interview terug op zijn 2018. Verder lees je interviews met teambaas Christian Horner en Verstappens nieuwe teamgenoot Pierre Gasly en komen alle races aan bod. ‘Het jaar van Max’, inclusief poster en racekalender, is dinsdag in de winkel te koop of nu hier te bestellen.