Max Verstappen begint de Grote Prijs van Canada zondag van de derde startplek. De Nederlander eindigde op 0.173 seconde van snelste man Sebastian Vettel.

Na zijn clean sweep van de drie vrije trainingen, was de vraag of Verstappen en Red Bull serieus voor de pole zouden kunnen gaan, of dat de speciale motorinstellingen van Mercedes en Ferrari voor de kwalificatie die twee teams toch weer een voorsprong zouden geven.

Q1 ging er voor de coureurs van de drie topteams zoals wel vaker gewoon om er zonder brokken doorheen komen, waarna Mercedes en Ferrari in Q2 een strategische zet deden: deze teams zetten hun coureurs op de hardere ultrasoft banden, waarop zij de race conform het reglement dus ook zullen beginnen.

Verstappen en Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo deden Q2 wel op de hypersofts, het snelste Pirelli-schoeisel, en zullen daar zondag dus op beginnen. Met de Mercedessen en Ferrari’s op harder rubber, ging het in Q2 voor de eer tussen het Red Bull-duo, met Ricciardo die op P1 0.038 sneller was dan Verstappen.

Q3 begon vervolgens nog altijd met de vraag hoe de verhoudingen daadwerkelijk zouden liggen, met iedereen op dezelfde (hypersoft) banden en de motor op vol vermogen. De eerste slag was daarin voor Vettel, met een tijd van 1:10.776, terwijl Verstappen na de eerste runs op de vierde plek stond, drie tienden achter Vettel.

Vettel scherpte zijn tijd in zijn tweede Q3-run vervolgens marginaal aan, tot 1:10.764. Verstappen zat echter achter hem op de baan en verbeterde zijn rondje nog terwijl Vettel al onder de vlag door was gekomen. Het lukte de Nederlander daarbij nét niet om Vettel te pakken, maar hij ging nog wel aan Mercedes-coureur Lewis Hamilton voorbij om P3 te grijpen.