Alhoewel een zevende en een vijfde plek op de vrijdag in Maleisië niet wijzen op buitengewone prestaties, is Max Verstappen na de eerste twee vrije trainingen positief gestemd. “De lange runs zien er zeer sterk uit”, aldus Verstappen. Teamgenoot Daniel Ricciardo klinkt echter minder optimistisch.

In de tweede vrije training wist de jarige Nederlander zijn teamgenoot achter zich te laten, maar moest nog steeds beide Ferrari- en Mercedes-coureurs voor zich dulden. Verstappen is tevreden over het gedrag van zijn Red Bull met een volle tank, maar geeft toe dat het team meer snelheid moet vinden op de zachtste band.

“Beide sessies gingen niet slecht. In de eerste bouw je het gewoon rustig op. Dankzij het nieuwe asfalt moet je wennen aan het gedrag van de auto”, aldus Verstappen. “Ik denk dat het een positieve dag is geweest. Onze korte runs kunnen beter, maar de lange runs zien er zeer sterk uit.”

Verstappen hoopt dat Red Bull nog wat extra snelheid kan vinden in de kortere runs. “Als we nog wat meer snelheid kunnen vinden in de korte runs, dan kunnen we tevreden zijn. Naar mijn gevoel viel er nog wel wat tijd te winnen met de zachte band. Ik was nog het meest tevreden met de lange run. Het voelde alsof ik met de auto kon doen wat ik wilde. Ik kon de auto zo de bocht in gooien, zonder enige snelheid te verliezen.”

Ricciardo
Teamgenoot Daniel Ricciardo is minder optimistisch dan Verstappen. Mocht er niet snel verbetering in de situatie komen, dan vreest hij dat Red Bull niet kan aanhaken bij de mannen van Ferrari. “Er is nog steeds snelheid te vinden. Zowel met weinig als veel benzine vonden we niet veel extra snelheid op de zachtste band. Met een volle tank was het niet alleen lastig om de banden te sparen, maar er was ook gewoon geen grip”, verklaart de Australiër.

“We zullen vannacht werk verrichten en dingen verbeteren voor morgen. Het is moeilijk om te bedenken wat we kunnen verbeteren en waar we zullen staan”, vervolgt Ricciardo. “We willen dolgraag sneller zijn. Het is vergelijkbaar met Singapore. Daar waren we niet tevreden op vrijdag, maar wisten we het om te draaien op zaterdag en de rest van het weekend.”

Daniel Ricciardo geeft echter wel aan dat er bij hemzelf meer ruimte is voor verbetering. “We zijn waarschijnlijk – of ik ben persoonlijk – te ver verwijderd van de snelheid die ik wil hebben. Ik denk dat we dichterbij moeten kunnen komen.”