Max Verstappen vindt het lastig inschatten wat hij van de race op Paul Ricard kan verwachten, maar denkt wel dat Red Bull daarin sterker zal zijn dan in de kwalificatie. Wel denkt hij dat het team het van de strategie, verrassingen en misschien regen moet hebben.

Dat komt dan omdat inhalen volgens hem zo goed als onmogelijk is op de Franse omloop. Elkaar volgen is er volgens de Red Bull-coureur al lastig genoeg door de circuitlayout. Die layout is volgens Verstappen ook ‘niet ideaal’ voor Red Bull, terwijl de balans van de auto ook ‘niet top’ was in de kwalificatie. Verstappen had vooral last van onderstuur, maar daar zou het volgens hem beter mee moeten zitten in de race. “Want het onderstuur kwam door de banden en daar push je in de race minder op, dus dan zou het minder moeten zijn.”

Dat Mercedes, met Lewis Hamilton voorop, in de kwalificatie ruim zes tienden sneller was, kwam niet als een verrassing voor de Nederlander. “Ik maak me echter niet te veel zorgen om dat gat”, verklaart de coureur die zich als vierde kwalificeerde. “Voor ons moet de balans namelijk perfect zijn om bij ze in de buurt te zitten, vanwege de tijd die we op de lange rechte stukken verliezen.” Dat verschil zou in de race kleiner moeten zijn: “Al is Mercedes normaal gesproken nog wel te snel”, verwacht hij.

Ferrari, met Sebastian Vettel op de derde startplek, schuin voor Verstappen, zou echter wel eens een ander verhaal kunnen zijn. Vettel start de race op de snelle ultrasofts, Verstappen (en het Mercedes-duo) op de iets tragere maar meer duurzame supersofts. “Vettel heeft bij de start dus wat meer grip, maar we moeten maar zien hoe het zit. Hopelijk houdt de supersoft het wat langer vol.” En: “Hopelijk pakt de bandenkeuze van Vettel verkeerd uit.”

Het is één van de vraagtekens voor een race die daar sowieso nog wel enigszins door omgeven is, volgens Verstappen, die hoopt dit ‘verrassingselement’ in zijn voordeel uitpakt. “Het is toch een nieuw circuit, dus het is ook qua strategie wat meer gokken dan normaal.” Daarnaast is er nog de kans op regen. Verstappen zegt dat het hem niet heel veel uitmaakt of het regent, aangezien hij voor een setup met weinig downforce is gegaan, maar: “Over het algemeen zou regen ons wel wat beter moeten liggen.”

“Ik zag in de weersvoorspelling meer regen voorspeld voor zondag dan zaterdag.” Voor zaterdag stond eigenlijk niets, maar er viel toch een bui. “Het kan hier snel veranderen door de ligging bij de bergen en de kust.” Het is dus een extra variabele voor de race, al komt een bui de erkende regenrijder Verstappen persoonlijk ‘altijd goed uit’. Of er dan van geluk te spreken valt áls het regent? “Het heeft niets met geluk te maken”, zegt Verstappen. “Je moet gewoon gas geven.”