*

Verstappen naar knappe maar zinloze tweede plek

Vincent Sondermeijer

Vincent Sondermeijer

2 september 2017 17:55

Verstappen naar knappe maar zinloze tweede plek
Sutton Images

Terwijl de regen ongenadig neersloeg op Monza, reed Max Verstappen naar een knappe tweede plek in de kwalificatie voor de Grand Prix van Italië. Daar heeft hij door zijn gridstraf echter weinig aan.

Verstappen excelleerde in het laatste deel van de kwalificatie, die door de zware regenval tweeënhalf uur stil lag. Hij zette op een drijfnat circuit een tijd van 1:36,702 neer en veroverde daarmee de eerste positie. De Red Bull-coureur leek die te gaan behouden, tot Lewis Hamilton op het allerlaatste moment met ruim een seconde onder zijn tijd dook. P2 werd het dus, een tiende voor teamgenoot Daniel Ricciardo.

Van die plek zal Verstappen zondag niet starten. Hij kreeg eerder al een gridstraf van twintig plekken, omdat onderdelen van zijn motor vervangen zijn. Daardoor begint Verstappen de race in de achterhoede.

De kwalificatie eindigde in een grote regenbui, en begon op dezelfde manier. Na een crash van Romain Grosjean ging de rode vlag uit. Na een lange onderbreking mochten de rijders de baan weer op om Q1 te hervatten. Verstappen was er als eerste bij. Hij was ook één van de eersten die het aandurfden vijf minuten voor het einde van Q1 de intermediates te proberen. Verstappen eindigde de sessie als vierde, 1,6 seconde achter Valtteri Bottas. Hij was een seconde sneller dan Ricciardo.

In Q2 ging het weer iets harder regenen, waardoor het onzeker was welke natweerband de beste keuze was. Verstappen probeerde eerst de full wets, maar haalde daarna een set intermediates. Daarop reed de Nederlander naar de derde tijd. Hij was 1,4 seconde langzamer dan Hamilton. Maar wel flink sneller dan collega Ricciardo: 1,2 seconde.