Max Verstappen heeft zich als derde gekwalificeerd voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Red Bull-coureur hoefde alleen Charles Leclerc en Lewis Hamilton voor zich te dulden. 

“Ik ben heel erg blij”, reageert Max Verstappen. “Dit is een geweldig resultaat voor ons op dit circuit, dat onze auto niet echt op het lijf is geschreven. Dankzij de updates voelt de auto wel steeds beter aan. De steun van de Nederlandse fans is fantastisch, dat brengt zeker een lach op mijn gezicht. Hopelijk kan ik ze morgen belonen met een goed resultaat.”

Verstappen is de laatste die in Q1 een tijd op de borden brengt, maar rijdt zich direct veilig. Al is hij aanvankelijk wel iets langzamer dan teamgenoot Pierre Gasly. In zijn tweede snelle ronde klimt hij echter op naar de tweede plek, tussen de Ferrari’s (die wel op een hardere bandensoort onderweg zijn). Zijn tweede run levert zelfs de eerste plaats op, tot grote vreugde van het oranjelegioen langs de Red Bull Ring.

Hij opent Q2 ook als snelste, voor de Mercedessen van Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. De Ferrari’s, die in tegenstelling tot Verstappen en Mercedes voor de zachtste banden hebben gekozen, duiken echter onder zijn tijd. Verstappen heeft genoeg marge ten opzichte van de teams achter hem om op de mediumbanden door te stromen naar Q3. Hij wordt nog wel een plekje naar achteren verwezen door Hamilton.

In Q3 nestelt Verstappen zich tussen de Mercedessen van Bottas en Hamilton. Over de boordradio vraagt hij zijn team ervoor te zorgen dat hij dichter achter andere auto’s op de baan komt, zodat hij kan profiteren van een slipstream. De tactiek pakt goed uit, want hij rijdt naar de derde startplaats achter Charles Leclerc en Lewis Hamilton.