Singapore lijkt Red Bulls beste kans op succes in het najaar van 2017, maar Max Verstappen wordt tijdens zijn mediaronde op het Marina Bay Street Circuit vooral gevraagd al verder vooruit te kijken. Naar zijn eigen toekomst en die van Red Bull, met of zonder Renault.

Volgens de laatste geruchten wil Renault na volgend seizoen namelijk geen vervolg geven aan de samenwerking met Red Bull. Tegelijkertijd is niemand vergeten dat Verstappen Red Bull – naar aanleiding van hoe zijn seizoen verloopt – duidelijk heeft gemaakt dat het beter moet. Hij wil winnen en om de titel vechten, wat op het moment niet het geval is.

Vragen over zijn toekomst: het is bekend terrein voor Verstappen.

Vragen genoeg dus die op de lippen van de verzamelde pers branden, waarbij Verstappen duidelijk is over het motorvraagstuk – met Red Bull dat per 2019 misschien wel tot Honda-motoren veroordeeld is: “Ik sta er vrij relaxed in. Misschien krijgt Red Bull Honda’s vanaf 2019, maar ja, dat is een ‘wat als’. Ik ben niet degene die erover beslist, in die zin is het simpel, dus we zien het wel.”

Afwachten
Ondanks alle onduidelijkheid is er bovendien één ding dat volgens Verstappen wel zeker is: “Dat ik volgend jaar met een Red Bull- Renault rij, en dat is het.” Voor de Nederlander is het belangrijkste dat de RB14 – Renault een auto is waarmee hij kan winnen: “Dat is wat ik wil en hopelijk hebben we dat dan ook. Wat er verder voor daarna qua motor wordt besloten, moeten we maar afwachten.”

Renault of geen Renault voor 2019, of Honda het in 2018 op de rit voor het jaar erna: het is allemaal toekomstmuziek en speculatie waar Verstappen nog niet naar luistert. “We moeten eerst maar zien hoe we het volgend jaar doen. Ik wil me op het begin van 2018 concentreren en zien hoe competitief we dan zijn. Pas daarna zien we verder.”

Verstappen: ‘Ik rij in elk geval in 2018 nog met een Red Bull – Renault.’

Supermarkt
Verstappen zegt daarbij geen deadline voor zichzelf te hebben wat betreft een beslissing over zijn eigen toekomst: “We moeten, zoals gezegd, eerst zien hoe het begin volgend jaar gaat.” Maar Verstappens contract loopt – zo heeft teambaas Christian Horner zo vaak gesteld – tot en met eind 2019, toch?  “Ik heb het niet graag over contracten, daarom zeg ik ook dat we begin 2018 wel verder kijken.”

Aan aanbiedingen echter geen gebrek, zo bevestigt Verstappen desgevraagd: “Ja, ik kan zo in de supermarkt aan de slag, of de kledingwinkel!”, lacht hij. Goed, over tot de orde van de dag, of liever: de volgende dagen, dan maar. Die race in Singapore, is dat inderdaad Red Bulls beste kans? “Ik denk dat we sterk kunnen zijn”, beaamt hij.

Updates
“Ik denk in elk geval dat we een stuk dichterbij zullen zitten. In Monaco was onze auto lang niet zo goed als nu en daar zaten we er eigenlijk ook redelijk goed bij. Dus ja, ik heb zin in dit weekend.” Wat moet helpen is een chassisupdate – “die hebben we elke race wel, maar deze is wat groter” – en nieuwe brandstof. “Dat betekent meer vermogen. Dat merk je wel. Hoeveel? Dat kan ik niet zeggen.”

Een veelbelovend plaatje dus voor de straatrace in Singapore. Met nog zeven Grands Prix te gaan en deze – onder kunstlicht – die er zo wordt uitgelicht, zou je denken dat er de nodige druk bij komt kijken, maar niet bij Verstappen. “Ik doe altijd m’n best en als de auto goed genoeg is, gaan we ervoor. Zo niet, dan is het zo. Maar ja, zolang we alles voor elkaar hebben, denken we dat we hier wel kans hebben.”