Max Verstappen begint de Grand Prix van Spanje vanaf de vijfde plek. Zijn Red Bull kwam tempo tekort om de Mercedessen en Ferrari’s bij te houden, maar hij was wel sneller dan teamgenoot Daniel Ricciardo.

De Nederlander reed in het laatste deel van de kwalificatie maar één vliegende ronde: een 1:16,816. Daarmee zat hij ruim zes tienden van een seconde achter polesitter Lewis Hamilton. Het verschil met Ricciardo, die als zesde aan de race gaat beginnen, was maar 2 duizendsten.

Net als de Ferrari’s, de Mercedessen en Ricciardo vetrektt Verstappen zondag op de softs, het op één na snelste bandentype. Zij reden hun snelste ronde in Q2 allemaal op de Pirelli’s met de gele wangen. Verstappen sloot het tweede kwalificatiedeel af als vijfde, ongeveer een halve seconde achter snelste man Sebastian Vettel. Ricciardo moest vier tienden toegeven op Verstappen

Eerder was Verstappen al goed begonnen aan de kwalificatie. In het eerste bedrijf zette hij de tweede tijd neer. Met zijn 1:17,411 was hij bijna vier tienden langzamer dan Vettel. Verstappen, op supersofts, bleef Ricciardo twee tienden voor.