Max Verstappen kwalificeerde zich als vijfde, maar begint de race op Suzuka als derde. Eén startplek winst had hij vooraf al in the pocket door de gridstraf van Sebastian Vettel, maar ook Vettels Ferrari-teamgenoot Kimi Räikkönen levert nu startplekken in.

In het geval van Räikkönen komt dat omdat er bij hem een versnellingsbakwissel nodig is. De Ferrari-coureur, die zich zaterdag als derde had gekwalificeerd, moet daardoor vijf plaatsen inleveren. Vettel, die vierde was in de kwalificatie, ging de kwalificatie al in met drie plekken straf aan zijn broek voor de startcrash in Maleisië.

Verstappen schuift dus twee plekken op, van de vijfde naar de derde startplaats. Zijn Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo profiteert ook van de straffen voor de Ferrari-rijders en staat nu vierde op de grid, naast Verstappen.

Achter de Mercedessen op de eerste rij en Red Bulls op de tweede, staat Force India’s Sergio Pérez op de vijfde plek. Vettel profiteert op zijn beurt weer van Räikkönens straf en start zesde.

Verder terug op de grid moet McLaren-coureur Jenson Button – zeventiende in de kwalificatie – ook plekken inleveren. Een motorwissel betekent dat hij virtueel 35 plaatsen achteruit gaat en op de laatste gridplek terechtkomt.