Max Verstappen vertrekt in de openingsrace van het seizoen van de vijfde positie. In de kwalificatie voor de Grand Prix van Australië kon de Nederlander het niet opnemen tegen de Ferrari’s en Mercedessen.

In het laatste deel van de kwalificatie reed Verstappen een beste rondetijd van 1:23,485. Daarmee verbeterde hij zijn persoonlijk record ruim, maar hij kwam nog altijd 1,3 seconde tekort op Lewis Hamilton, die de pole pakte. Het gat tussen Verstappen en Sebastian Vettel en Valtteri Bottas was ook groot. Alleen Kimi Räikkönen zat met vier tienden niet al te ver voor Verstappen.

Van zijn Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo had Verstappen in Q3 geen last. De Australiër crashte in zijn eerste getimede ronde en moet de race vanaf de tiende plek beginnen.

Flatspot
Even daarvoor zette Verstappen in Q2 de zesde tijd op de klokken. Het eerste getimede rondje dat hij reed in die sessie was niet heel snel, maar later verbeterde hij zich. Met een 1:24,092 was hij één tiende langzamer dan teamgenoot Ricciardo.

De kwalificatie begon voor Verstappen niet optimaal. In Q1 verremde hij zich in zijn outlap, wat hem een flatspot op zijn linker voorband opleverde. Dat belemmerde hem, waardoor hij aanvankelijk een tijd buiten de top tien reed. Op het allerlaatste moment zette hij echter op verse banden nog de derde tijd neer, slechts drie tienden achter snelste man Lewis Hamilton.