Max Verstappen is als vijfde geklasseerd in de Grote Prijs van China. De Nederlander had een enerverende race, waarin hij bij incidenten met Lewis Hamilton en Sebastian Vettel betrokken was. Voor een touché met Vettel kreeg hij tien tellen straf.

Saai is het nooit met Max Verstappen en dat was het ook in Sjanghai niet. De Red Bull-coureur kwam goed uit de startblokken. Hij passeerde Lewis Hamilton in de combinatie van bocht één/twee en nam vervolgens ook Kimi Räikkönen nog te grazen in de eerste ronde.

Verstappen lag zo op P3, al kon hij in het begin niet echt aanhaken bij koplopers Sebastian Vettel en Valtteri Bottas. De wedstrijd werd echter op zijn kant gegooid door een safetycarfase, nodig na een botsing tussen de Toro Rosso’s.

Red Bull riep Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo gelijk toen de safety car in ronde 31 de baan op kwam naar binnen en zette het duo op softs, terwijl de Mercedes- en Ferrari-coureurs op hun mediums buiten bleven.

Tijdens de safetycar lag Verstappen op de vierde plek, achter Bottas, Vettel en Hamilton, maar voor Räikkönen en Ricciardo. Met het snellere en nieuwere schoeisel zag het er echter goed uit voor het Red Bull-tweetal.

Verstappen ging dan ook gelijk bij de hervatting in de aanval. Hij probeerde het buitenom in de snelle S-bochten bij Hamilton, maar aan de buitenkant – en op het vuil – waren de ruimte en grip er niet, waardoor Verstappen kort naast de baan kwam.

Een paar ronden later, in ronde 42, passeerde hij de Brit alsnog, met een goede uitremactie in bocht zes. Daarna opende hij de jacht op Vettel, maar ook dat liep niet goed af voor Verstappen.

Vettel ging wat wijd bij de hairpin aan het eind van het lange rechte stuk – na een remfout, misschien? – en Verstappen dook van ver terug in het gat, maar Vettel stuurde de bocht van zijn wijdere lijn nog wel in, met Verstappen die tegen hem aan schoof.

Vettel en Verstappen spinden synchroon in het rond en verloren allebei een aantal plekken. De wedstrijdleiding wees Verstappen als schuldige aan voor het incident en gaf hem tien tellen straf.

Verstappen werd zodoende uiteindelijk als vijfde geklasseerd, terwijl teamgenoot Ricciardo – die bij de safety car nog achter hem zat – uiteindelijk met de zege aan de haal ging, voor Bottas, Räikkönen, Hamilton en dus Verstappen.