Max Verstappen is als zesde geëindigd in de Grand Prix van Australië. De Red Bull-coureur had een moeilijke race, waarin hij werd teruggeworpen door een spin en inhaalacties er niet van kwamen. 

Aan de finish zat Verstappen ruim een halve seconde achter Fernando Alonso, en iets verder vóór Nico Hülkenberg. Hij was de wedstrijd van de vierde plek begonnen – een positie die hem een goede kans op het podium bood, zei hij na de kwalificatie nog.

Het liep anders. Na de start verloor Verstappen meteen de aansluiting met de kopgroep. Hij liet zich in de eerste bocht verrassen door Kevin Magnussen, die hem binnendoor inhaalde. Daarna kwam hij de Haas niet meer voorbij, ondanks dat hij rondenlang vlak achter de Amerikaanse bolide kleefde.

In de tiende ronde – zijn banden begonnen toen al flink te slijten – reed Verstappen iets te hard de eerste bocht in, waardoor hij spinde. Hij kreeg de Red Bull weer in het rechte spoor, maar verloor drie plekken. De Nederlander kwam op P8 terecht, achter de Nico Hülkenberg.

Plek teruggeven
Verstappen kon de Renault-coureur pas inhalen bij de pitstops. Een paar ronden later verschalkte hij ook Fernando Alonso, die net de pits kwam uitgereden. De Spanjaard had slim ingespeeld op de virtual safety car-fase voor het uitvallen van de Haas-auto van Romain Grosjean, en belandde daardoor in gevecht met Verstappen.

De inhaalactie van Verstappen op Alonso bleek niet legaal. Alonso reed net niet meer naast de witte lijn aan het uiteinde van de pitstraat. Daardoor haalde Verstappen de McLaren in terwijl die op de baan reed, en niet in de pits. Omdat de virtual safety car nog steeds van kracht was, moest hij zijn plek terug geven.

De rest van de race zat Verstappen vlak achter de blauwe spoiler van Alonso’s auto. Maar ook nu ging er minder dreiging uit van de de Nederlander dan gezien het tijdverschil het geval leek. Verstappen kon geen serieuze aanval wagen en finishte de race twee plekken lager dan zijn startpositie. Het leverde hem zijn eerste acht punten van 2018 op.