Max Verstappen heeft zich als zevende gekwalificeerd op Spa-Francorchamps, na een knotsgek einde van de kwalificatie na een behoorlijke regenbui.

Verstappen rekende er vooraf op dat de vijfde of zesde plek het best mogelijke resultaat zou zijn. Die plekken zaten er dus net niet in, maar dat kwam niet door Verstappen of zijn Red Bull-bolide, maar door de regen die vlak voor het begin van Q3 – het laatste deel van de kwalificatie – ineens viel.

Verstappen, die Q1 en Q2 was vijfde was geëindigd, stond bij het begin van Q3 gelijk klaar en in de rij om de baan op te gaan. De regen nam echter toe gedurende deze eerste Q3-run en Verstappen en de meeste andere coureurs maakten die dan ook niet af: hij kwam naar binnen om intermediates te halen.

Het was ook daarop nog glibberen en glijden, maar Verstappen zette als eerste – en dus de eerste – tijd neer, een 2:02.849. Lang had hij de provisionele pole echter niet in handen, want Kimi Räikkönen ging nét wat sneller met een 2:02.671.

Verstappen verbeterde zijn tijd daarna wel, maar bleef op 0.098 van Räikkönen hangen, al keek hij kort daarop tegen een achterstand van 0.323 seconde aan op niet Räikkönen, maar diens teamgenoot Sebastian Vettel, die nog wat sneller was gegaan.

Na dat rondje zat het erop voor Verstappen, met Red Bull dat hem naar binnen riep omdat hij niet genoeg brandstof had. Hij was vlak voor het eind van zijn snelste ronde ook door de hybride-energie heen. “Het is nu afwachten waar we terechtkomen”, meldde Red Bull.

Uiteindelijk was dat dus de zevende plek, met het circuit dat in de laatste paar minuten snel opdroogde door het ophouden van de regen en het droog rijden van de baan door de coureurs. Lewis Hamilton pakte zo ook nog poleposition, voor Vettel, de beide Force India’s, Romain Grosjean, Räikkönen en dan dus Verstappen. De Nederlander was wel bijna twee tienden sneller dan teamgenoot Daniel Ricciardo.